Na hlavný obsah

V Piešťanoch sú premnožené nutrie. Hlodavce ničia brehy vodných tokov v meste

Obyvatelia z nich majú atrakciu a prikrmujú ich.

V Piešťanoch sú premnožené nutrie. Hlodavce ničia brehy vodných tokov v meste
Na snímke je nutria, hlodavec sa premnožil v Piešťanoch. Foto: RTVS

V Piešťanoch riešia problémy s nutriami. Hlodavce si ľudia obľúbili a výdatne ich prikrmujú. Premnožené zvieratá poškodzujú a znečisťujú brehy pri vodných tokoch v meste. Vodohospodári tam osadili tabule so zákazom kŕmenia.

Hlodavce podobné bobrom s veľkým apetítom a početnými rodinami sa dajú nájsť v kúpeľnom meste vo viacerých lokalitách. Neraz aj na frekventovaných chodníkoch. Premnožili sa.

„Výrazne, tá situácia sa stále zhoršuje, nutria je nepôvodný invázny druh z južnej Ameriky,“ kurátor prírodných vied Tomáš Mlynský.

Premnoženým nutriám sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Do Európy ich priviezli na chov mäsa a pre vysoko cenenú kožušinu. No z chovov ušli a keďže v našej prírode nemajú prirodzeného predátora, darí sa im. Rozmnožujú sa dvakrát do roka. Miestni nám opísali, čo všetko im ľudia dávajú jesť, najčastejšie tak robia rodičia s malými deťmi. Majú z toho atrakciu. Správca toku pred takýmto konaním varuje.

„Nutria je divé zviera, nie je veterinárne ošetrené, môže vás alebo vaše dieťa uhryznúť a spôsobiť zdravotné ťažkosti. Vzhľadom k enormnému nárastu populácie sme boli nútení osadiť upozorňujúce tabule,“ hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Tabuľky so zákazom sa neosvedčili, ľudia ich zničili a nutrie prikrmujú naďalej. Situáciu rieši aj samospráva. Požiadali Okresný úrad v Piešťanoch o povolenie mimoriadneho lovu poľovnej zvery – nutrie riečnej v intraviláne mesta. Povolenie nedávno dostali a nato potrebné pridelené poľovné združenie.

Nutrie mali odloviť do odchytových pascí. Poľovníci to však odmietli. Podľa nich má konať správca vodného toku. Mesto pripravuje podnet na ministerstvo životného prostredia, aby v tejto veci doriešilo potrebné zákonné pravidlá. Mlynský podotkol, že situácia v Piešťanoch je alarmujúca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny