Na hlavný obsah

V Prešove otvorili Špajzu pomoci. Záujemcovia si zadarmo môžu odniesť tri veci

Priestor s vlastným vchodom im zaručuje súkromie.

V Prešove otvorili Špajzu pomoci. Záujemcovia si zadarmo môžu odniesť tri veci
Na snímke Špajza pomoci. Foto: RTVS

V Prešove otvorili Špajzu pomoci. Občianske združenie Podaj ďalej ukladá do regálov to, čo dostanú od darcov a obchodných reťazcov. Záujemcovia si zadarmo môžu odniesť tri veci.

Daruj, vezmi a neplytvaj – tieto tri slová upozorňujú na vchod do špajzy. Je to priestor v centre mesta, a teda poruke. Trvanlivé potraviny aj drogéria sú zadarmo a v záruke. Ak majú poškodený obal, prebalia ho.

Špajza je od pondelka do piatka otvorená vždy popoludní a jej sortiment sa mení podľa toho čo darcovia donesú.

Špajze pomoci sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdzíková:

„Istým spôsobom vieme veci posunúť, darovať a je to aj také dobro či už spoločnosti alebo nás samých, lebo naozaj radosť rozdávaním rastie,“ spresnila koordinátorka OZ Podaj ďalej Helena Krenická.

„Niekedy príde väčší počet a niekedy tak že jeden dva podľa toho ktorý deň,“ dodala dobrovoľníčka z občianskeho združenia Alžbetka Šatalová.

Zo špajzy si môže vziať záujemca len tri veci. Priestor s vlastným vchodom zaručuje súkromie. „Práveže tí , čo nechodili, teraz momentálne chodia. Už sa ozvali, ale veľa ľudí sa ešte hanbí,“ spresnila Šatalová.

„Ľudom, ktorí prichádzajú, je istým spôsobom zaručená hygienická alebo osobná intimita, aby sa nehanbili a zvlášť, keď ide o starších ľudí,“ uviedla Krenická.

Darovanie a podávanie vecí ďalej je náplňou združenia. Takto upevňujú komunitný život v Prešove. Platí u nich heslo, že život sa nemeria časom, ale skutkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko