Na hlavný obsah

V procese s Jánom Kaľavským vypovedal aj bývalý druhý najsilnejší muž tajnej služby

Kaľavského súdia za vynášanie informácií a úplatky od svojho informátora.

V procese s Jánom Kaľavským vypovedal aj bývalý druhý najsilnejší muž tajnej služby
Na ilustračnej snímke príslušník Národnej kriminálnej agentúry. Foto: RTVS

Zatýkali mafiánov, nebezpečných zločincov, putá nasadili aj svojim policajným šéfom. Dlhoroční elitní policajti teraz vypovedajú proti svojmu kolegovi. Jána Kaľavského súdia za vynášanie informácií a úplatky od svojho informátora. V procese vypovedal aj bývalý druhý najsilnejší muž tajnej služby.

Ján Kaľavský bol súčasťou elitných policajtov, ktorí spustili hromadné zatýkanie aj v bezpečnostných zložkách. Išlo o akcie Očistec a Judáš. Časom sa dozvedeli, že z ich tímu niekto vynáša informácie. Niekoľkí policajti tak vedeli, že si po nich prídu.

„Niektorí ľudia nás čakali, dokonca aj ten jeden zo zadržaných nám rozprával, že mal informáciu už vopred,“ uviedol operatívec Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

V akcii Judáš plánovali zatknúť aj vtedajšiu dvojku tajnej služby. Boris Beňa ich predbehol a prišiel na políciu sám. To, že ho chcú zatknúť sa dozvedel od kamaráta, ktorý má blízko ku Kaľavskému. Boris Beňa je toho času už odsúdený za korupciu

„Ja som osobu Kaľavského nikdy nepoznal. Vedel som, že existuje vnútri systému nejaká osoba, ktorá vynáša von informácie,“ povedal bývalý námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa.

„Dozvedeli sme sa to z výpovede spolupracujúceho človeka zo SIS. Nemôžem povedať, že detailne, ale opísal ho tým, že je to funkcionár,“ dodal operatívec NAKA.

Súdnemu procesu s Jánom Kaľavským sa venoval redaktor RTVS Peter Žatko:

Kaľavského súdia v neprítomnosti

Za vynášanie informácií aj korupciu súdia Jána Kaľavského, no bez neho. Pred necelými dvoma rokmi ušiel do Bosny a Hercegoviny, odkiaľ vypovedal cez telemost. „Necítim sa byť vinný. Vypovedať chcem, žiaden skutok som nespáchal,“ obhajoval sa Kaľavský.

Predtým, ako ušiel do Bosny a Hercegoviny, kde požiadal o azyl, bol istý čas agentom policajnej inšpekcie. Donášal na svojich kolegov, nahrával si ich a výsledkom bolo obvinenie vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu, že manipulujú závažné kauzy. Tvrdí o nich, že vyšetrujú hlava nehlava.

„Ide o pomstu mojich bývalých kolegov za to, že som sa rozhodoval pravdivo vypovedať o nezákonných postupoch vyšetrovateľov, operatívcov NAKA,“ dodal Kaľavský.

Prokurátor nechcel hodnotiť výpovede piatkových (14. 4.) svedkov. V procese čaká výsluch ešte ďalších policajtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko