Na hlavný obsah

V Rimavskej Sobote našli psa v mimoriadne zlom stave. Dobrovoľníci ho odovzdali do opatery veterinára

Najhoršie by mal mať za sebou.

V Rimavskej Sobote našli psa v mimoriadne zlom stave. Dobrovoľníci ho odovzdali do opatery veterinára
Na snímke kríženec plemena šarpej. Foto: RTVS

Ďalší prípad neľudského zaobchádzania so psami. V Rimavskej Sobote našli v mimoriadne zlom stave jedného z nich. Dobrovoľníci z Lučenca ho odovzdali do opatery veterinára. Najhoršie by mal mať za sebou.

Kríženca plemena šarpej našli zúboženého neďaleko sídla firmy v Rimavskej Sobote. Prípad oznámili útulku v Lučenci.

„Takýchto prípadov, ako je Malty sme zaznamenali málo za 23-ročnú prax. Bol vo veľmi zlom stave, určite život ohrozujúci. Možno, ešte dva tri dni a zlyhali by mu orgány,“ uviedla Katarína Ferenczová z Regionálneho centra Slobody zvierat v Lučenci.

Prípadu neľudského zaobchádzania so psom sa venoval Radovan Kondrlík:

Pracovníci útulku ho previezli doslova v hodine dvanástej do neďalekej veterinárnej ambulancie v obci Halič.

„Bol značne podvyživený. Čo sa týka psychického stavu, ako fyzicky, tak aj psychicky je zničený. Bojuje o život. Ja som robila krvný obraz, ten je celý zlý, zlyhania obličiek, zlyhanie pečene,“ dodala veterinárna lekárka Michaela Hrabcová.

Pomaly sa zotavuje

Malty, ako ho medzičasom nazvali, dostal aj transfúziu krvi od iného psíka a pomaličky sa zotavuje. Jeho opatrovníci sa zhodujú, že musel žiť pravdepodobne v malom uzavretom priestore.

„Snaží sa postaviť, snaží sa urobiť nejakých desať krokov. Dvadsať je úplné maximum. Viac neurobí. Nevládze chodiť. On podľa mňa nechodil, čo sa narodil,“ dodala veterinárna lekárka.

Podľa zvieracej obmudsmanky sú v zákone za týranie mierne tresty a sudcovia spravidla ukladajú len neveľké finančné pokuty pred tým, aby páchateľ poslali za mreže.

„Trest, ktorý sa ukladá musí byť taký, aby konkrétny páchateľ si následok, ktorý je s tým trestom spojený bol preňho tak nepriaznivý, že sa mu bude chcieť v budúcnosti vyhnúť,“ povedala predsedníčka mimovládnej organizácie Zvierací ombudsman Zuzana Stanová.

Majiteľ Maltyho nateraz nie je známy. Ak sa začne voči nemu konanie hrozí mu buď finančná pokuta do 1 000 eur alebo trest do piatich rokov, podľa trestného zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny