Na hlavný obsah

V Rusku chcú zrušiť možnosť zmeny pohlavia v dokladoch bez chirurgického zákroku

Od roku 2018 si zmenilo v Rusku pohlavie viac ako 2 700 ľudí.

V Rusku chcú zrušiť možnosť zmeny pohlavia v dokladoch bez chirurgického zákroku
Na ilustračnej snímke Červené námestie v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruský minister spravodlivosti Konstantin Čujčenko pripravuje novelu zákona, ktorá
zruší možnosť zmeniť si rod v pase bez absolvovania chirurgického zákroku. Takéto opatrenie podľa ministra eliminuje „možnosť zmeniť si rod“ vystavením nových osobných dokladov. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Zmenu rodu v dokladoch je podľa ministra teraz možné vykonať na základe lekárskeho potvrdenia o zmene pohlavia. Pričom nie je potrebné podstúpiť chirurgický zákrok.

Podľa Čujčenka však následne dochádza k prípadom, keď sa „osoba, ktorá si v dokladoch dala zmeniť pohlavie, ale fyziologicky zostáva rovnaká, môže oženiť, či adoptovať si deti,“ informuje BBC.

Podľa štatistiky matričného úradu si od roku 2018 zmenilo v Rusku pohlavie viac ako 2 700 občanov. Z toho 190 sa neskôr zosobášilo, doplnila stanica RFE/RL.

Čujchenko poukázal na to, že v rámci terajšej praxe vyvstávajú otázky, do akého väzenia posielať transrodových ľudí, ak porušia zákon, a v akom veku im vyplácať dôchodky.

Ministerstvo spravodlivosti začne preto v blízkej budúcnosti pracovať na úprave legislatívy s cieľom „vylúčiť v Rusku možnosť zmeny pohlavia osoby jednoduchou výmenou dokladov,“ informoval Čujčenko.

Možnosť zmeny pohlavia sa podľa ministra objavila v ruskej legislatíve už v roku 1997. V súčasnosti zákon stanovuje, že ruský občan môže zmeniť meno a rod v dokladoch, ak existujú príslušné lekárske správy potvrdzujúce zmenu pohlavia.

Na získanie takéhoto potvrdenia však nemusia podstúpiť operáciu. Čujčenko vysvetlil, že iniciatíva, ktorú pripravuje ministerstvo spravodlivosti, sa týka práve prípadov zmeny pohlavia bez medicínskej tranzície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet