Na hlavný obsah

V Slovenskom raji opravujú drevené rebríky. Využívajú na to drevo z kalamity

Na zlý stav rebríkov upozornilo viacero turistov.

V Slovenskom raji opravujú drevené rebríky. Využívajú na to drevo z kalamity
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Národnom parku Slovenský raj, pred letnou sezónou vo veľkom opravujú drevené rebríky. Najmä po Veľkej noci na ich zlý stav upozornilo viacero turistov.

„Dostali sme námety, že čo treba opraviť, tak akútnejšie. Hlavne v rokline Suchá Belá a potom vo Veľkom Sokole. V Suchej Belej, tie rebríky chýbali už od jesene,” hovorí starosta obce Hrabušice Marcel Kacvinský.

Najnavštevovanejšia roklina Suchá Belá je počas opráv pre turistov priechodná. “Robíme nové rebrinky, lebo tie sú už zhnité, špatné. Na čase, že sa to vymenilo,” zhodnotil opravár drevených rebríkov František Rapčan.

Drevo na renováciu rebríkov zvyknú voziť do roklín pomocou vrtuľníka. Teraz to pre hniezdenie vtákov, nie je možné. Preto použili drevo z nedávnej kalamity. Silný vietor v rokline vyvrátil a polámal, veľké množstvo stromov. Popadané stromy bránili prechodu a ohrozovali bezpečnosť návštevníkov.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Dohodli sme sa, že tieto napadané stromy nepopílime sa na klátiky a nebudeme ich niekde umiestňovať, ale urobíme z nich drevené rebríky,“ priblížil zástupca riaditeľa Správy NP Slovenský raj Peter Olekšák.

Väčší nápor turistov čakajú v Slovenskom raji, počas prvého májového víkendu. “Budeme sa snažiť, aby to bolo všetko v poriadku,“ vyhlásil starosta Kacvinský.

Pracovníci budú meniť staré zhnité rebríky za nové drevené, do konca budúceho týždňa. Keďže je v rokline zvýšený stav vody, zodpovední návštevníkom radia, aby si obuli vysoké nepremokavé topánky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny