Na hlavný obsah

V Sudáne napadli veľvyslanca Európskej únie, je však v poriadku

Napadli ho v jeho rezidencii.

V Sudáne napadli veľvyslanca Európskej únie, je však v poriadku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo svojej rezidencii v Chartúme, kde už niekoľko dní zúria boje medzi armádou a milíciami, napadli tam veľvyslanca Európskej únie v Sudáne Aidan O’Hara. Na twitteri o tom v pondelok (17. 4.) neskoro večer informoval šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Server BBC News napísal, že írsky diplomat je v poriadku.

Borrell napadnutie kritizoval ako hrubé porušenie Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch a pripomenul, že ochrana bezpečnosti diplomatických priestorov a personálu je na zodpovednosti sudánskych úradov. Podrobnosti o napadnutí nezverejnil.

Hovorkyňa Borrella Nabila Massraliová uviedla, že veľvyslanec je „ok“. Agentúre AFP tiež povedala, že bezpečnosť „našich zamestnancov je našou prioritou“. Delegácia EÚ podľa nej ale ani po útoku nebola z Chartúmu evakuovaná. Bezpečnostné opatrenia na mieste sa vyhodnocujú, poznamenala tiež.

V 45-miliónovej krajine na severovýchode Afriky spolu od soboty o moc bojujú armáda a polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF). Stretom už padlo za obeť okolo 185 bojovníkov i civilistov a ďalších 1 800 ľudí bolo zranených.

Na návrhu prímeria podľa agentúry Reuters teraz pracujú Spojené arabské emiráty a Egypt. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí sa v televíznom prejave vyjadril tiež ku skupine egyptských vojakov, ktorých milície zajali. Ubezpečil, že nie sú stranou konfliktu. V krajine podľa neho boli len na cvičení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet