Na hlavný obsah

V Taliansku z mora opäť zachraňovali migrantov. Asi 600 ich zachránili z lode pri Sicílii

Očakávajú príchod ďalších utečencov.

V Taliansku z mora opäť zachraňovali migrantov. Asi 600 ich zachránili z lode pri Sicílii
Ilustračná snímka záchrannej lode na Sicílii z 12. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Talianska pobrežná stráž zachránila približne 600 migrantov z rybárskej lode, ktorá sa ocitla v núdzi vo vodách pri ostrove Sicília. Uviedla to v nedeľu (16. 4.) tlačová agentúra ANSA.

Operácia sa konala juhovýchodne od Sicílie v náročnom počasí. Podľa správy už viac ako 100 zachránených priviezla do prístavu Catania loď Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

V pondelok (17. 4.) dopoludnia tam má doraziť 200 migrantov, zatiaľ čo 300 ďalších je údajne na palube lode námorných síl smerujúcej do neďalekého sicílskeho prístavu Augusta.

Záchranná organizácia Sea-Watch podľa agentúry DPA uviedla, že počas víkendu lokalizovala v Stredozemnom mori viacero plavidiel s migrantmi. Jeden mal na palube 221 ľudí, ktorých tiež zachránila talianska pobrežná stráž.

Talianske ministerstvo vnútra eviduje viac ako 32 700 ľudí, ktorí sa do krajiny tento rok dostali na člnoch. Vlani v tomto čase ich registrovali okolo 7 900. Talianska vláda minulý týždeň vyhlásila celoštátny stav núdze v súvislosti s veľkým počtom migrantov, ktorí prichádzajú cez Stredozemné more.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet