Na hlavný obsah

V Tatrách zaznamenali najúspešnejšiu zimnú sezónu za posledné desaťročia. Vyrovnala sa predcovidovému obdobiu

Počet hostí vzrástol takmer o pätinu.

V Tatrách zaznamenali najúspešnejšiu zimnú sezónu za posledné desaťročia. Vyrovnala sa predcovidovému obdobiu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tatranci majú za sebou najúspešnejšiu zimnú sezónu za posledné desaťročia. Oproti doteraz rekordnému roku narástol počet ubytovaných hostí o takmer pätinu.

Do zimnej sezóny vstupovali s veľkými obavami. Na ľudí totiž stále doliehali dozvuky po covidovej kríze, obavy z vojny na Ukrajine a negatívne nálady z inflácie a zdražovania. Dovolenkári však nesklamali a do tatranského regiónu ich prišlo viac ako dosť.

Úspešnej sezóne v Tatrách sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Iveta Ratkovská:

„Sezóna dopadla možno o niečo lepšie, ako sme očakávali. Dá sa povedať, že sme vyrovnali výsledky z predcovidovej sezóny, čo je dobrá správa pre celý segment cestovného ruchu,“ uviedol hovorca prevádzkovateľa zimných stredísk Marián Galajda.

„V porovnaní s predchádzajúcou zimou, teda zimou 2022, nárast ubytovaných hostí sa v regióne Tatier zvýšil až o 50 percent. Čo nás však teší najviac oproti predcovidovému roku 2019, ktorý bol najúspešnejší v histórii, vykázali sme nárast počtu ubytovaných hostí o 17 percent,“ informoval Peter Chudý, expert OOCR Vysoké Tatry.

Sezónu „potiahli“ hlavne Slováci

Sezónu potiahli tradične najmä Slováci. Prišli na vianočné a novoročné pobyty, jarné prázdniny vo februári a veľkonočné sviatky. Zahraniční návštevníci tvorili 28 percent ubytovaných hostí.

„Sme radi, že sa vracajú aj zahraniční návštevníci, pretože takisto sa nám podarilo dosiahnuť stav pred covidom,“ uviedol Chudý. Čoraz menej klientov stornovalo pobyt z dôvodu vojny. Slovensko zahraniční dovolenkári už nevnímajú ako bezprostredné riziko.

„Ťažisko zo zahraničných návštevníkov tvorili okolité krajiny – Česko , Poľsko a Maďarsko, ale zaznamenali sme pomalý nárast Nemcov a samozrejme pobaltské krajiny, najmä Litva,“ vysvetlil Chudý.

Meteorológovia síce skonštatovali , že tohtoročný január bol druhý najteplejší od roku 1931, ani tieto výkyvy počasie však tohtoročnú zimnú sezónu výraznejšie nenarušili.

Do letnej sezóny idú Tatranci s nádejou, že trend zo zimy bude pokračovať aj v lete. A veria, že ani obmedzenia pre rekonštrukciu hlavnej tatranskej Cesty Slobody, dovolenkárov neodradia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny