Na hlavný obsah

V týchto dňoch stúpa riziko napadnutia človeka divou zverou. Začala sa medvedia ruja

Turisti by preto v prírode mali byť obozretnejší.

V týchto dňoch stúpa riziko napadnutia človeka divou zverou. Začala sa medvedia ruja
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V týchto dňoch stúpa riziko napadnutia človeka divou zverou. Začala sa totiž medvedia ruja. Turisti by preto v prírode mali byť obozretnejší. V uplynulých týždňoch už totiž prišlo k nebezpečným stretnutiam človeka s medveďom.

„Ako sme si sadli, tak som započul revanie medvedice a fučanie. Hneď som zdrapil syna za ruku a začali sme bežať dolu svahom,“ povedal lesník Mestských lesov Banská Bystrica Martin Seredy.

Na lesníka so synom pred niekoľkými týždňami pri vyznačovaní kalamitných stromov nad obcou Dolný Harmanec zaútočila medvedica. Lesník pri útoku vytiahol legálne držanú zbraň, ktorú mal pri sebe a začal strieľať.

Začiatku medvedej ruje sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„Vystrelil som dve rany, teda štyri. Prvé dve rany ju zháčili, zbadal som, že sa začala obracať. Ďalšie dve rany a už mala niečo v sebe a začala odchádzať do protisvahu a ďalej som nestrieľal,“ uviedol Seredy.

Ide o prvý tohtoročný prípad stretu človeka s medveďom. Začala sa medvedia ruja a tieto divé zvery sú aktívne aj počas dňa, približujú sa do blízkosti ľudských obydlí a môžu byť agresívnejšie.

„Medvede majú zvýšený testosterón, bojujú o samicu, dokážu si samicu aj chrániť a samice sa boja o svoje mláďatá, preto ak sa priblíži človek tak sú schopné aj zaútočiť,“ ozrejmil vedúci Zásahového tímu medveďa hnedého Jaroslav Slašťan.

Nebezpečenstvo kontaktu stúpa

Riziko nebezpečenstva možného kontaktu človeka s touto divou zverou stúpa. Turisti by preto v prírode mali zvýšiť pozornosť a nechodiť mimo vyznačených trás.

„Vo všeobecnosti sa odporúča, keď sa človek pohybuje po takomto lesnom prostredí alebo keď už je sám, aby nijako na seba upozorňoval. Či už si občas zapíska alebo ak má turistické paličky, aby nejaký zvuk vydával,“ dodal zoológ Správy CHKO Poľana Vladimír Hrúz.

„Netreba sa k medveďovi približovať, treba sa mu identifikovať a hlavne zväčšovať vzdialenosť medzi medveďom a človekom. Neodporúčame mu hádzať jedlo, kričať a robiť prudké pohyby, ktoré by medveďa podráždili,“ poradil Slašťan.

V prípade, že zbadáte vo svojom okolí medveďa, treba kontaktovať Zásahový tím Štátnej ochrany prírody. Medvedia ruja potrvá do začiatku júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko