Na hlavný obsah

V USA našli v cele mŕtveho väzňa. Zaživa ho zožrali ploštice, tvrdí právnik

Úrady smrť muža vyšetria.

V USA našli v cele mŕtveho väzňa. Zaživa ho zožrali ploštice, tvrdí právnik
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/Edwin Remsberg/VWPics

Právnik zastupujúci rodinu väzňa, ktorý zomrel vlani v septembri vo väznici v americkej Atlante, tvrdí, že sa tak stalo kvôli premnoženým plošticiam v cele. Úrady uviedli, že okolnosti smrti 35-ročného Lashawna Thompsona vyšetria.

Thompson sa do väznice pre okres Fulton dostal pre menej závažný trestný čin. Po tom, čo sa ukázalo, že má psychické problémy, ho preložili na špecializované oddelenie. Správa väznice konštatovala, že je fyzicky zdravý.

Vlani v septembri, tri mesiace po tom, ako ho zatkli, ho dozorcovia našli mŕtveho v špinavej cele plnej hmyzu. Miesto bolo podľa amerických médií v takom odpudivom stave, že strážnici dovnútra vstúpili v ochranných oblekoch.

„Pána Thompsona našli mŕtveho v špinavej cele po tom, ako ho zaživa zožral hmyz a ploštice,“ cituje britská BBC z vyhlásenia právnika Thompsonových Michaela Harpera. „Väzenská cela, v ktorej pána Thompsona umiestnili, by nebola vhodná ani pre choré zviera. Toto si nezaslúžil,“ dodal.

Podľa Harpera zo záznamov vedených väzenskou službou vyplýva, že sa Thompsonov stav zhoršoval. Nikto však neurobil nič pre to, aby mu pomohol. V pitevnej správe sa uvádza, že jeho telo zamoril hmyz, všade po cele žili ploštice, ale že zomrel z neurčitých príčin.

Harperova právna kancelária na facebooku zverejnila otrasné zábery z cely, v ktorej Thompson býval, aj snímky jeho tela posiateho hmyzom. Pre BBC ich komentoval entomológ Michael Potter z Kentuckej univerzity, ktorý sa špecializuje na ploštice. „Zaoberám sa plošticami viac ako 20 rokov a ak ma nemýli zrak, niečo také som ešte nevidel,“ priznal.

Okolnosti úmrtia vyšetria

Vysvetlil, že poštípanie plošticami spravidla smrteľné nebýva, ale v zriedkavých prípadoch, ak človeka tento hmyz napáda dlhodobo a vo veľkom, u neho môže vzniknúť závažná anémia. Ak ju neliečia, môže skončiť smrťou.

„Ploštica sa živí krvou a veľmi veľké množstvo ploštíc sa živí veľmi veľkým množstvom krvi,“ poznamenal Potter. Dodal, že napadnutí ľudia tiež môžu mať alergickú reakciu a dostať anafylaktický šok, ktorý tiež môže byť smrteľný.

„Nie je tajomstvom, že kvôli schátralosti a rýchlo sa zhoršujúcim podmienkam vo väznici je mimoriadne ťažké splniť cieľ, akým je čisté, dobre udržiavané a zdravé prostredie pre všetkých odsúdených a zamestnancov,“ pripustil úrad šerifa v okrese Fulton, ktorý väznicu prevádzkuje.

Sľúbil, že okolnosti Thompsonovho úmrtia objasnia a že na okamžité použitie vyčlenil 500-tisíc dolárov na boj s plošticami, všami a ďalším hmyzom vo väznici.

Úrady v Atlante skúmajú možnosti pre zriadenie novej okresnej väznice, ktorá by nahradila súčasné zariadenie. To je neslávne známe tým, že je preplnené, podfinancované a že v ňom panujú mizerné hygienické podmienky. Jedna ľudsko-právna organizácia vlani zverejnila správu ohľadom „nekontrolovaného premnoženia vší, svrabu“ vo fultonskej väznici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet