Na hlavný obsah

V Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine vybuchla mína

Ruské jednotky elektráreň okupujú od marca.

V Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine vybuchla mína
Na snímke Záporožská jadrová elektráreň. Foto: RTVS

V ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni vybuchla ruská mína a okupačné sily sa ju snažili ukryť pred pracovníkmi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Uviedla to vo štvrtok (13. 4.) ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom.

Najväčšia európska jadrová elektráreň je od minulého roka obsadená ruskými inváznymi silami a MAAE tam má svojich inšpektorov. Enerhoatom obvinil Rusov, že elektráreň premenili na vojenskú základňu a zamínovali jej okolie. Moskva ani MAAE sa k týmto obvineniam zatiaľ nevyjadrili.

„Podľa zdrojov explózia nastala v blízkosti strojovne štvrtého energetického bloku. Podľa samotných jadrových teroristov vybuchla ich mína,“ napísal Enerhoatom na svojom telegramovom účte bez toho, aby spresnil, kedy mína vybuchla.

Uviedla, že zvuky výbuchu počuli ukrajinskí zamestnanci elektrárne, ktorí napriek ruskej okupácii naďalej pracujú v jadrovom zariadení. „Rusi sa však snažili pracovníkov ‚upokojiť‘ a rýchlo ukryť stopy, aby ich experti MAAE nevideli,“ tvrdí ukrajinská energetická spoločnosť.

Ruské jednotky sa zmocnili jadrovej elektrárne v Záporoží za dramatických okolností v marci minulého roka počas prvých dní invázie na Ukrajinu. Zariadenie sa následne opakovane stalo terčom ostreľovania, z ktorého sa ruská a ukrajinská armáda navzájom obviňujú.

Šesť reaktorov je odstavených

Šesť reaktorov elektrárne je v súčasnosti odstavených. Elektrinu potrebnú na zabránenie ich roztavenia zabezpečuje už len jedno zostávajúce elektrické vedenie.

Šéf MAAE Rafael Grossi nedávno navštívil elektráreň už druhýkrát v snahe vyjednať dohodu o zaistení jej bezpečnosti. Ruským agentúram vtedy povedal, že sa snaží navrhnúť realistické opatrenia na ochranu elektrárne pred bojmi, ktoré by boli prijateľné pre všetky strany. Grossi uviedol, že MAAE teraz pracuje na koncepcii ochrany samotnej elektrárne, a nie jej okolia, informovala tlačová agentúra TASS.

Predchádzajúce neúspešné rokovania sa podľa agentúry AFP zameriavali na vytvorenie bezpečnostnej zóny okolo jadrového zariadenia. Grossi tiež varoval, že v oblasti jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza v blízkosti vojnového frontu, sa zintenzívnili boje.

Výbuchu ruskej míny v elektrárni sa venovala aj redaktorka RTVS Viktória Bellová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet