Na hlavný obsah

Vakcíny proti rakovine majú vedci na dosah ruky. Kedy by mohli byť dostupné pre ľudí?

K vývoju prispela aj pandémia.

Vakcíny proti rakovine majú vedci na dosah ruky. Kedy by mohli byť dostupné pre ľudí?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vedci sú blízko k tomu, aby predstavili nové vakcíny proti rakovine a iným vážnym ochoreniam. Prispela k tomu pandémia koronavírusu a rýchly vývoj očkovacích látok, na princípe technológií mRNA. Verejnosti by mohli byť dostupné už o niekoľko rokov.

Pandémia koronavírusu pred troma rokmi prakticky zastavila svet. Naplno však roztočila kolesá farmaceutického priemyslu a naštartovala dovtedy nevídaný vývoj mRNA vakcín.

„Vývoj vakcín sa výrazne urýchlil pretože na ňom začalo pracovať viacej ľudí a investovalo sa doňho veľa finančných prostriedkov. Toto pomohlo k tomu aby prišlo k takému rýchlemu prielomu,“ uviedol infektológ Peter Sabaka.

Vývoju vakcíny proti rakovine sa v reportáži venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

Vedci sú dnes vďaka tomu blízko k efektívnej liečbe nádorových ochorení. Pomôcť majú takzvané personalizované vakcíny.

„Personalizácia spočíva v tom, že skutočne u každého pacienta sa analyzuje priamo jeho konkrétny nádor a zisťujú sa jeho konkrétne mutácie, ktoré viedli k vzniku nádoru. Následne sa pripraví mRNA vakcína akoby na telo špecificky pre každého pacienta,“ vysvetlil virológ Boris Klempa.

Priekopníkom je americká firma

Priekopníkom vo vývoji je americká spoločnosť Moderna. Jej hlavný lekár Paul Burton hovorí, že liečba bude vysoko účinná s potenciálom zachrániť mnoho stoviek tisícov životov.

„Zatiaľ sú sľubné výsledky, čo sa týka rakoviny kože, ale uvažuje sa aj o liečbe rakoviny prsníka, prípadne kolorektálneho malinómu čiže karcinogénu hrubého čreva a podobne,“ vysvetlil Sabaka.

„Tieto personalizované vakcíny proti nádorom na báze mRNA už v tejto chvíli prebiehajú klinické skúšky aj druhej fázy. Dá sa očakávať, že poslednú fázu klinických skúšok by mohli dokončiť do roku 2030,“ dodal virológ Klempa.

Vedci už pracujú aj na očkovaní, ktoré by mohlo liečiť srdcovo-cievne ochorenia či sklerózu multiplex.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet