Na hlavný obsah

Vďaka umelej inteligencii bude ťažšie odhaľovať podvody. Zneužil to aj nemecký bulvár

Vytvoril fiktívny rozhovor s Michaelom Schumacherom.

Vďaka umelej inteligencii bude ťažšie odhaľovať podvody. Zneužil to aj nemecký bulvár
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vylákať heslá do internet bankingu alebo údaje o kreditných kartách. Počet prípadov takzvaného phishingu (fišingu), teda podvodov na internete, stále rastie. Odborník na IT bezpečnosť predpovedá, že s nástupom umelej inteligencie bude čoraz zložitejšie odhaliť takéto podvody.

Vymyslený príbeh o americkom vojakovi, ktorý potrebuje finančnú pomoc, falošné SMS správy od kuriérov, či emaily pod hlavičkou banky alebo pošty. Toto všetko sú spôsoby, ako sa snažia podvodníci vylákať od ľudí peniaze.

„Podvodníci oveľa rýchlejšie reagujú aj na bankové opatrenia, množstvo tých platieb dokážeme identifikovať a zastaviť bohužiaľ s tým nárastom celkového počtu rastie aj počet zneužitých klientov,“ uviedol Radomír Adamkovič, vedúci oddelenia prevencie podvodov VÚB.

Umelej inteligencii a podvodom sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

„Vedia simulovať situáciu, že klientovi alebo klientke volajú z čísla, ktoré sa tvári, že je to oficiálne číslo banky alebo polície. Môžu sa snažiť presvedčiť klienta, aby si previedol peniaze,“ vysvetlila hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

„Tie scenáre sú rôzne. Existujú rôzne podvodné súťaže na sociálnych sieťach, prípadne podvody sa množia aj na bazároch,“ opísala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Podľa odborníka na bezpečnosť bude čoraz ťažšie pre ľudí rozpoznať, že ide o podvodný email. Umelá inteligencia napreduje míľovými krokmi, vytvoriť falošný email dokáže v priebehu pár minút.

„Vie ju napísať aj v lokálnom jazyku, už aj tá gramatika a štylistika sa vylepšuje. Modely umelej inteligencie, ktoré sa dostali do sveta v posledných týždňoch budú pravdepodobne mať dopad na to ako budú vyzerať tie útoky v budúcnosti, budú určite kvalitnejšie, budú v oveľa väčšom objeme,“ opísal špecialista na digitálnu bezpečnosť spoločnosti ESET Ondrej Kubovič.

Banky údaje o kartách nežiadajú

Odborníci upozorňujú, že ani na ulici nikomu len tak neodovzdáte peniaze. Citlivé údaje o bankovej karte by ste si preto mali chrániť. Banka nikdy od klientov tieto informácie nežiada, pretože ich má.

„Dbať na to, aby internetové obchody alebo obchodníci u ktorých nakupujeme boli dôveryhodní. Veci majú svoju cenu a napríklad značkový telefón stojí tisíc a nie je v akcii za 99 eur. Samozrejme keď takáto ponuka príde automaticky je podozrivá,“ uviedol predseda Združenia pre bankové karty Peter Géc.

Ak ste sa stali obeťou podvodu, prípadne ste zaznamenali podozrivé SMS správy a emaily kontaktujte banku. Združenie bankových kariet zároveň vypracovalo na svojom webe desatoro pravidiel ako prevenciu proti podvodom.

Podvod v nemeckom bulvári

Riziká využívania umelej inteligencie potvrdzuje aj najnovší škandál v nemeckých médiách. Bulvárny časopis tam zverejnil fiktívny rozhovor s motoristickou legendou Michaelom Schumacherom, ktorý vytvorila práve umelá inteligencia. O miesto tak prišla šéfredaktorka.

Sedemnásobného šampióna Formuly jeden nebolo vidieť na verejnosti od roku 2013. Na lyžovačke vo francúzskych Alpách utrpel vážne zranenia mozgu počas rodinnej dovolenky.

Rodina Michaela Schumachera mimoriadne ostro odsúdila bulvárne praktiky časopisu a plánuje aj podniknúť právne kroky. Týždenník vydáva Funke Mediengruppe, tretie najväčšie vydavateľstvo v Nemecku s vyše 500 printovými i online titulmi, vychádzajúcimi v ôsmich krajinách sveta.

Podvodnému rozhovoru sa v reportáži venoval redaktor RTVS Tibor Macák:

Krátko po zverejnení fiktívneho rozhovoru pod titulkom Svetová senzácia – Prvé interview vydavateľstvo zverejnilo stanovisko.

„Funke sa rodine Michaela Schumachera ospravedlňuje. Tento nevkusný a zavádzajúci článok sa nikdy nemal objaviť. V žiadnom prípade to nespĺňa štandardy žurnalistiky, ktoré my a naši čitatelia očakávame,“ píše sa vo vyhlásení.

Vydavateľstvo zároveň oznámilo, že šéfredaktorku Anne Hoffmannovú, ktorá stála na čele redakcie bulvárneho Die Aktuelle od roku 2009, prepúšťa s okamžitou platnosťou. Rodina Michaela Schumachera od utrpenia zranenia prísne stráži jeho súkromie, prístup k nemu majú len jeho najbližší a o stave poskytuje len málo informácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko