Na hlavný obsah

Vedci došli k zvláštnemu objavu. Červom po konzumácii konope chutí viac nezdravé jedlo

Vďaka tomuto zisteniu by sa mohli používať v budúcnosti na testovanie liekov.

Vedci došli k zvláštnemu objavu. Červom po konzumácii konope chutí viac nezdravé jedlo
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Nielen ľudia dostávajú po požití marihuany chuť na nezdravé pochúťky. Červy namočené do kanabinoidu dávajú prednosť kalorickejším potravinám ako zvyčajne, vyplynulo zo štúdie, o ktorej informoval list The Guardian. Do budúcnosti by sa vďaka tomuto zisteniu mohli používať na testovanie liekov pre ľudí.

Vedcom sa podarilo simulovať účinky, aké má konope na ľudí, pri červoch tým, že ich namočili do kanabinoidu. Úplne presne nevedia, či sa larvy zdrogovali, ale prejavovali väčšiu obľubu potravín s vyššou kalorickou hodnotou, ako aj ľudia, ktorí po požití marihuany túžia po nezdravom jedle.

Toto zistenie naznačuje, že konope môže zasahovať do dôležitého mechanizmu, ktorý pomáha regulovať chuť do jedla.

Je známe, že kanabinoidy pôsobia tak, že sa viažu na bielkoviny v mozgu, nervovom systéme a ďalších častiach tela, ktoré sa nazývajú kanabinoidné receptory. Ak obsahujú chemickú látku známu ako THC, môžu vyvolávať pocity uvoľnenia a spokojnosti.

Za normálnych okolností tieto receptory reagujú na kanabinoidy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v tele, známe ako endokanabinoidy. Endokanabinoidný systém zohráva dôležitú úlohu v oblasti stravovania, úzkosti, učenia a pamäti, reprodukcie a metabolizmu.

Na účely štúdie vedci namočili červy do anandamidu, endokanabinoidu. Predpokladá sa, že larvy aj za bežných okolností považujú vysoko kalorickú potravu za žiadanejšiu a aktívne ju vyhľadávajú. Po nasiaknutí anandamidom sa táto preferencia posilnila, uviedli výskumníci. Dodali, že červy sa k potrave hrnuli a zostávali tam dlhšie ako obvykle.

Štúdia naznačuje, že červy by sa mohli využívať pri testovaní a skríningu liekov, ktoré sa zameriavajú na širokú škálu proteínov zapojených do kanabinoidnej signalizácie a metabolizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet