Na hlavný obsah

Veľké porovnanie cien potravín: Tu vás bude stáť veľkonočný nákup najmenej peňazí

Štáb RTVS porovnával ceny v SR, Poľsku, Maďarsku a Rakúsku.

Veľké porovnanie cien potravín: Tu vás bude stáť veľkonočný nákup najmenej peňazí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Veľkonočné nákupy budú tento rok drahšie. Štáby RTVS sa vybrali do slovenského supermarketu a tiež za hranice do Poľska, Maďarska a Rakúska. Všade nakupovali podľa rovnakého zoznamu 12 potravín. Pozrite sa, ako to dopadlo.

Záujem Slovákov o nakupovanie v prihraničných oblastiach Poľska je dlhoročný a nepoľavuje, práve naopak. Čísla hovoria jasne – v Poľsku sú potraviny o 24 percent lacnejšie ako na Slovensku.

Najdrahšie bolo mäso, najlacnejšie zemiaky, múka a mlieko. Pri regáloch sa štáb míňal s ďalšími Slovákmi, ktorí prišli na veľkonočné nákupy. Nákup 12 dohodnutých položiek na základný veľkonočný nákup vyšiel na 102,70 zlotých, čo je v prepočte necelých 22 eur.

Veľkonočným nákupom sa v Správach RTVS o 19.00 h venovali redaktorky Ivana Ratkovská, Lucia Hamran Kollárová a Barbora Škulová:

Voľakedy o takomto čase bolo parkovisko pred maďarským obchodom plné slovenských áut, teraz sa tu sotva nejaký nájde. Karta sa obracia a Maďari chodia nakupovať na slovenskú stranu. Bežný nákup sa tu až tak neoplatí – veľkonočný nákup stál viac ako 29 eur.

Rekordná vyše 25-percentná inflácia lomcuje celým sortimentom. Vyčnieva iba šesť základných potravín, ktorých ceny sú od minulého roka zastropované.

Cukor stojí v prepočte 69 centov, no napríklad vajcia aj napriek stropu takmer tri eurá. Nedá sa však kupovať do zásob. Kde platí strop na ceny, platí aj na množstvo – múky maximálne 10 kíl, mlieka najviac 12 krabíc.

Z veľkonočného nákupu boli najdrahšie: mäso – údené aj kura – obe za vyše 5 eur, zemiaky za takmer 1,50 eur a 200-gramové maslo za 2,5 eur.

Najdrahšie bolo v Rakúsku

Nákup s rovnakým zoznamom štáb urobil aj v rakúskom Kittsee. ​Snažil sa nakúpiť čo najvýhodnejšie, niektoré potraviny zo zoznamu boli v akcii. V Rakúsku prekvapili ceny údeného mäsa, ktoré prevyšovali deväť eur za kilogram, čo je takmer raz toľko ako u nás. Nákup stál 31,61 eur.

Slováci do rakúskych prihraničných obchodov chodievajú pravidelne aj na veľké nákupy. Podľa oslovených nakupujúcich sa ceny na Slovensku výrazne zvýšili a vyrovnávajú sa tým rakúskym.

porovnanie cien
Porovnanie cien za veľkonočný nákup.Foto: RTVS

Rovnaké položky sme nakúpili aj u na Slovensku. Aktuálne sú dosť drahé vajcia a cibuľa. Za vajcia sme zaplatili takmer 3,60 eur a za kilogram cibule 1,35 eur. Napríklad vajcia v Rakúsku boli lacnejšie takmer o euro. Nákup stál celkovo 28,08 eur.

Najlacnejšie sme nakúpili v Poľsku. Oproti nákupu na Slovensku, sme ušetrili takmer sedem eur. Ďalej na druhom mieste nasleduje Slovensko, za ktorým je v tesnom závese Maďarsko. Nákup bol drahší iba o niečo vyše eura. Najvyšší účet sme mali v Rakúsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika