Na hlavný obsah

Veľkonočné sviatky na Slovensku vyvrcholili tradičnou oblievačkou a šibačkou

Niekde v ľudových krojoch, inde v uniformách.

Veľkonočné sviatky na Slovensku vyvrcholili tradičnou oblievačkou a šibačkou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Veľkonočné sviatky na Slovensku vyvrcholili tradičnou oblievačkou a šibačkou. Niekde v ľudových krojoch, inde v uniformách. Redaktori RTVS sa boli pozrieť na to, ako to vyzeralo v Banskej Bystrici, v Košiciach, aj na Orave.

V Banskej Bystrici a širšom okolí dodržiavajú tradičnú veľkonočnú oblievačku napríklad aj folkloristi z univerzitného súboru Mladosť.

„Naše dievčatá sú pripravené. Niekedy je tam aj nejaké prekvapenie, keď sa tam nachádza sestra alebo návšteva, tak vykúpeme aj ich,“ povedal tanečník folklórneho súboru Mladosť Miroslav Majer.

Členovia súboru už dlhé roky oblievajú svoje tanečníčky od Podpoľania až po Hont. „Chalani majú dosť entuziazmu. My sa vždy radi stretneme. Aj po veľa dedinách vidíme, že sa tie zvyky udržiavajú. Rokmi to klesá, ale my sa to snažíme udržať,“ dodal Majer.

Veľkonočný pondelok na Slovensku mapovali redaktori RTVS Erik Vrábel, Peter Mútňan a Ondrej Behún:

Šibačka v Košiciach

Oblievali aj dobrovoľní hasiči v Budimíre pri Košiciach. Prvé dievčatá obliali už skoro ráno. Dobrovoľní hasiči na oblievačku spotrebovali viac ako tisíc litrov vody.

„Už to tak aj očakávajú. Vedia, že prídeme a aj sa tešia,“ povedal dobrovoľný hasič z Budimíra Matúš.

Voda má podľa tradície priniesť dievčatám šikovnosť, plodnosť a najmä zdravie po celý rok. Za oblievačku dostali hasiči aj výslužku. „Ako výslužku dostali fľašku, no a nejaké vajíčka, občerstvenie, to naše tradičné – syrek, cviklu a tak ďalej,“ priblížila obyvateľka Budimíra.

Za pondelkové dopoludnie dobrovoľní hasiči obliali viac ako štyridsať dievčat.

Oravskí chlapci sa obliekli do krojov

Oravskí chlapi sa obliekli do tradičných krojov a navštevujú dievčatá od domu k domu. Táto partia mladých kúpačov z Rabče žije folklórom. Dievčatám zahrali na harmonike, zaspievali, aj ich vytancovali.

„Vidíme, že to v dedine už nie je až taká tradícia. Tradície sú pekné a mali by sa zachovať, tak sme si to zobrali na starosť,“ povedal oblievač z Rabče Marián Oselský.

Vodou nešetrili. Na dievčatách skončili plné vedrá. „Tradícia hovorí, že každým rokom, keď sa oblejú, tak sú krajšie. Vidno, že to pomáha,“ skonštatoval Marián Oselský. Domáci kúpačov odmenili stužkou na pletený korbáč či občerstvením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny