Na hlavný obsah

Veľkonočný nákup nás bude stáť viac ako minulý rok. Tieto potraviny zdraželi najviac

Tento rok si priplatíme zhruba o 28 percent viac.

Veľkonočný nákup nás bude stáť viac ako minulý rok. Tieto potraviny zdraželi najviac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Veľkonočný nákup potravín bude tento rok drahší. Cena mlieka, šunky, vajec či chrenu v porovnaní s minulým rokom stúpla. Nájdu sa však aj potraviny, ktoré zlacneli.

Údené bravčové bez kosti, zemiaky, majonéza, vajíčka – tieto potraviny niekoľko dní pred Veľkou nocou obsahuje azda každý nákupný vozík. Tento rok si za ne priplatíme v priemere o 28 percent viac ako minulý rok.

„Čiže napríklad, ak sme pred rokom robili veľkonočný nákup za 200 eur, tak tento rok to môže byť aj 256 eur. Nárast je tam zjavný,“ uviedla ekonomická analytička Eva Sadovská.

Najdrahšie sú vajíčka – ich cena stúpla až o 80 percent. Za kryštálový cukor si priplatíme o 74 percent viac.

Ceny potravín v reportáži porovnala redaktorka RTVS Ivana Dragúňová:

Olej zdražel o 50 percent, majonéza o takmer 38 percent, zemiaky o takmer 49 percent, údené bravčové mäso o necelých 27 percent, rastlinný olej o 50 percent a napríklad syr Eidam tehla vyjde až o 41 percent viac.

„No a taktiež za chlieb, zeleninu, mäsové výrobky, sladkosti – toto všetko nás vyjde drahšie ako vlani o 25 až 30 percent,“ dodala Sadovská.

Podľa údajov zo Štatistického úradu SR to, čo sa dá aktuálne nakúpiť lacnejšie, sú jablká. V porovnaní s obdobím spred roka stoja o tri percentá menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika