Na hlavný obsah

Veriaci oslavujú najväčší kresťanský sviatok v roku

Stredobodom oslavy zmŕtvychvstania Ježiša Krista je paškál.

Veriaci oslavujú najväčší kresťanský sviatok v roku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Veriaci oslavujú najväčší kresťanský sviatok v roku. Na Veľkonočnú nedeľu (9. 4.) si pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Teda najväčší Kristov zázrak. Oslavy sa tradične začali už v sobotu (8. 4.) večer po západe slnka slávnostnou vigíliou. Po troch dňoch ticha sa na kostoloch opäť rozozvučali aj zvony.

Stredobodom oslavy zmŕtvychvstania Ježiša Krista je paškál – svieca, ktorá podľa kresťanskej viery rozráža temnoty smrti a počas slávnostných vigílií symbolicky rozžiaruje kostoly.

Najväčšiemu kresťanskému sviatku v roku sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Veľkonočná vigília je vlastne symbolickou bohoslužbou, ktorá ako keby predobrazovala tú noc, počas ktorej kresťania očakávajú vzkriesenie Krista, ktoré sa má stať ráno, kedy vlastne vstal z mŕtvych, premohol smrť a vlastne takýmto spôsobom priniesol človeku spásu,“ uviedol Tibor Ujlacký, hovorca, Biskupstvo Nitra.

Veľkonočnou nedeľou sa pre veriacich začala takzvaná veľkonočná oktáva, teda osem dní trvajúci sviatok zmŕtvychvstania Krista.

„Akoby sa denno-denne slávi tá istá liturgia veľkonočnej nedele, pretože je to najvýznamnejšia liturgia, takýmto spôsobom si kresťania pripomínajú ten význam a zmysel toho, čo sa vlastne na veľkú noc udialo,“ dodal Ujlacký.

Veľkonočné obdobie má celkovo 50 dní a potrvá do nedele Sviatku zoslania ducha svätého, ktorá tento rok pripadá na 28.mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko