Na hlavný obsah

Viac ako 20-tisíc rómskych detí nedostáva rovnako kvalitné vzdelanie ako ostatní žiaci, tvrdí AI

Podľa jej riaditeľa situácii neprispieva ani novela školského zákona.

Viac ako 20-tisíc rómskych detí nedostáva rovnako kvalitné vzdelanie ako ostatní žiaci, tvrdí AI
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Svet si každoročne 8. apríla pripomína Medzinárodný deň Rómov. Podľa organizácie Amnesty International viac ako 20-tisíc rómskych detí na Slovensku stále nedostáva rovnako kvalitné vzdelanie ako ostatní žiaci. K tomu neprispieva ani novela školského zákona.

Podľa posledného sčítania obyvateľstva sa k rómskej národnosti hlásia tri percentá ľudí, čo je viac ako 150-tisíc obyvateľov Slovenska. Najviac Rómov je v Prešovskom a Košickom kraji. V obci Pašková neďaleko Rožňavy sú tri štvrtiny obyvateľov Rómovia rovnako ako ich starosta.

Medzinárodnému dňu Rómov sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

K lepšiemu začleneniu rómskych ľudí podľa organizácie Amnesty international nepomáha ani navrhovaný školský zákon. Tvrdenie, že sa segregácia rómskych detí naozaj v školách vyskytuje uznali aj súdy. Išlo o základnú školu v Starej Ľubovni či v Hermanovciach.

„Novela školského zákona mala byť krokom k zlepšeniu neustále sa prehlbujúcej segregácie rómskych detí vo vzdelávaní. Návrh ukazuje nezáujem riešiť diskriminačnú prax a nekvalitné vzdelanie pre desaťtisíce rómskych detí,“ vysvetlil Rado Sloboda, riaditeľ organizácie Amnesty International na Slovensku.

Zadefinovanie segregácie je navyše aj jednou z podmienok z Plánu obnovy. Poverený minister školstva hovorí, že tento problém sa k nemu nedostal, navyše predpokladal, že táto definícia bude predmetom antidiskriminačného zákona.

Školský zákon má pred jeho definitívnym schválením prejsť ešte viacerými zmenami. Okrem definície segregácie v ňom má pribudnúť napríklad aj podpora duševného zdravia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko