Na hlavný obsah

Viac než polovica hospitalizovaných ľudí na Slovensku má nábeh alebo už trpí podvýživou

Problém nie je len v strave.

Viac než polovica hospitalizovaných ľudí na Slovensku má nábeh alebo už trpí podvýživou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V slovenských nemocniciach má nábeh alebo už trpí podvýživou približne 64 percent hospitalizovaných ľudí. Vyplýva to z výsledkov nezávislého prieskumu v ôsmich slovenských nemocniciach. Problémom nie je len strava, ale aj príjem živín z nutričných zmesí a infúzií.

Podvýživa môže pacientom v nemocniciach spôsobiť mnoho ďalších zdravotných komplikácií. Personál má zbytočne viac práce a liečba je aj drahšia. Podľa lekárov na Slovensku chýba systém nutričného manažmentu, ktorý by nastavil správnu výživu pacientov.

Podvyživeným pacientom v nemocniciach sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

„Výživa sa stále u kompetentných nepovažuje za ten absolútny základ, ktorý pacient potrebuje, aby efektívne využíval všetky tie lieky, ktoré dostáva, aby sa mu hojili rany, aby mohol odísť po vlastných,“ vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti parenterálnej a enterálnej výživy Juraj Krivuš.

„Potrebujeme vyškoliť špecialistov z pohľadu výživy, z pohľadu pohybu, sociálnych pracovníkov. Títo ľudia budú stáť menej ako všetky tiše peniaze čo vkladáme do liečby,“ vysvetlil prednosta GAE kliniky Nemocnice sv. Cyrila a Metoda, UNB Ladislav Kužela.

Trpia najmä starší a onkologickí pacienti

V slovenských nemocniciach trpia podvýživou najmä starší a onkologickí pacienti. „Z oddelení ako je onkológia, chirurgia, neurológia, interná klinika a geriatrické oddelenia, 36 percent pacientov má normálny stav výživy, asi 23 percent má podvýživu a viac ako 40 percent pacientov má riziko podvýživy,“ uviedol Krivuš.

Podľa výsledkov klinických štúdií je Slovensko na tom horšie ako iné európske krajiny, kde je v riziku podvýživy v priemere každý štvrtý hospitalizovaný pacient. Na Slovensku každý druhý.

Slovenská spoločnosť parenterálnej a enterálnej výživy vyzýva ministerstvo zdravotníctva, aby do nemocníc zaviedli funkčný model nutričnej terapie.

„My už máme legislatívne nejaké úpravy, ktoré hovoria o organizácii klinickej výživy bohužiaľ nemáme kontrolné mechanizmy,“ tvrdí Krivuš.

„Už na ministerstve zdravotníctva prebehli diskusie na úrovni hlavnej odborníčky pre výživu, s tým že v podstate sa diskutuje na tému nutričnej terapie v zdravotníckych zariadeniach,“ informoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič.

Podľa lekárov však problémom nie je len chýbajúci systém nutričného poradenstva, ale aj nedostatok vyškolených odborníkov vo sfére klinickej výživy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko