Na hlavný obsah

Viac slovenských potravín v štátnych nemocniciach či školách. Agrorezort má plán ako na to

Ministerstvo plánuje vyčleniť milióny eur.

Viac slovenských potravín v štátnych nemocniciach či školách. Agrorezort má plán ako na to
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štátne nemocnice, školy či zariadenia sociálnych služieb by mali servírovať primárne slovenské potraviny. Ministerstvo pôdohospodárstva plánuje vyčleniť milióny eur na to, aby sa im oplatilo nakupovať slovenské produkty viac ako zahraničné.

Štátne zariadenia pozerajú pri obstarávaní potravín primárne na cenu. Zahraničné si tak vyberú skôr ako slovenské. V bratislavskom seniorcentre varia dôchodcom pol na pol.

„Keď som napríklad pozeral pôvod mäsa, tak je aj slovenské, ale napríklad Brazília, Poľsko, Ukrajina, Španielsko,“ hovorí riaditeľ Seniorcentra Staré Mesto v Bratislave Matej Alex.

Štát ich chce teraz presvedčiť, aby varili z potravín zo Slovenska. „Veríme, že sa nám podarí v spolupráci so samosprávami nájsť na každý kraj minimálne dve odbytové združenia, ktoré nám práve aktívnych poľnohospodárov pomôžu nájsť a zorganizovať,“ uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Odbytové združenia budú od lokálnych výrobcov potraviny nakupovať a štátnym inštitúciám ich budú distribuovať podľa toho, čo si objednajú. Ceny by mali prispôsobiť cenovkám v obchodoch.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Chceme poskytnúť finančnú podporu každému odbytovému združeniu na obstaranie potravín aj príspevok na logistiku, aby sa cenou vedeli dorovnať trhu, teda silným veľkým sieťam,“ dodal Vlčan.

Riaditeľ spomínaného centra však upozorňuje, že existuje mnoho inštitúcií vrátane tej ich, ktoré si samy nevaria ani nenakupujú potraviny. O všetko sa im stará súkromná firma.

„V tomto prípade by sme požadovali, aby takéto sociálne zariadenie trvalo na tom, aby jej tento dodávateľ takisto dodával potraviny z krátkeho odbytového reťazca,“ skonštatovala generálna tajomníčka služobného úradu rezortu Zuzana Nouzovská.

„Musí im to dávať ekonomickú logiku. Keď to bude porovnateľné a konkurencieschopné, myslím, že by to malo mať perspektívu,“ uviedol Alex.

Námietky zo strany SaS

Celý návrh musia ešte schváliť poslanci. Jeho predkladateľ Patrick Linhart tvrdí, že má u nich sľúbenú dostatočnú podporu. Až na stranu SaS. Združovanie poľnohospodárov mimo európskeho nariadenia môže byť podľa nej problém.

„Potom tieto subjekty priamo podliehajú zákonu o hospodárskej súťaži, a tým pádom sa takéto spájanie a dohadovanie považuje za kartel,“ upozorňuje poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS).

„Pripomienky budú naozaj zapracované takže ani SaS nebude mať dôvod nehlasovať za,“ tvrdí Linhart.

Ak zákon poslanci schvália, ministerstvo spustí nový systém v januári budúceho roka. Odhaduje sa, že štátny rozpočet bude stáť približne 49 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko