Na hlavný obsah

VIDEO: Na Kryme vypukol masívny požiar zásobníku s palivom. Rusi hovoria o útoku dronom

Kyjev sa k útoku neprihlásil.

V prístave Sevastopol na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym horí zásobník s palivom, informujú ruské aj ukrajinské médiá. Podľa miestneho proruského činiteľa Michaila Razvožajeva požiar zrejme spôsobil útok bezpilotného lietadla.

Okolo poludnia politik hlásil uhasenie otvoreného ohňa. Nikto podľa neho neutrpel zranenia. Hovorca ukrajinskej armády podľa agentúry Reuters uviedol, že nemá informácie, ktoré by naznačovali, že za incidentom stojí Ukrajina. 

„Podľa predbežných informácií požiar spôsobilo bezpilotné lietadlo,“ napísal Razvožavej skoro ráno na sociálnej sieti. „Plocha požiaru je približne tisíc štvorcových metrov,“ dodal. Neskôr oznámil, že podľa predbežných informácií oheň majú na svedomí dve nepriateľské bezpilotné lietadlá.

„Otvorený požiar uhasili. Hasiči teraz plochu kropia,“ informoval okolo poludnia s poznámkou, že do boja s ohňom sa zapojilo vyše 150 ľudí, ktorým prišiel na pomoc okrem iného požiarny vlak.

Šéf proruskej správy Krymu Sergej Aksjonov na sociálnej sieti telegram uviedol, že protivzdušná obrana v sobotu zostrelila nad polostrovom dva drony. „Nie sú žiadne obete ani škody,“ napísal.

„Boží trest“ za raketový útok

Požiar v Sevastopole zničil viac ako desať nádrží s ropnými produktmi s kapacitou asi 40-tisíc ton, ktoré boli určené pre ruskú Čiernomorskú flotilu, ktorá má v prístave základňu. Povedal neskôr serveru RBK-Ukrajina hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov. Razvožajev hovoril o zničení štyroch nádrží.

Jusov označil incident za „boží trest“, a to aj za zabitých civilistov v Umani vrátane piatich detí. Odkázal sa pritom na piatkový (28. 4.) ruský vzdušný úder, pri ktorom v Umani zahynulo 23 ľudí a v Dnipre ďalší dva.

Ukrajinské úrady v sobotu oznámili, že medzi obeťami je päť detí a nie štyri, ako informovali pôvodne. Jusov nepotvrdil, že by za požiarom v Sevastopole stál Kyjev, ako tvrdia ruské zdroje, upozornila agentúra AP.

Sevastopol sa nachádza na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, a je základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Od vlaňajšieho februára, keď Moskva vyslala na Ukrajinu invázne vojská, je opakovane terčom vzdušných útokov, napísala už skôr agentúra Reuters.

Ruskí predstavitelia z úderov vinia Ukrajinu, Kyjev sa k útokom oficiálne nehlási.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet