Na hlavný obsah

VIDEO: Raketa spoločnosti SpaceX explodovala krátko po úspešnom štarte

Prvý štart odložili pre problémy pri plnení paliva.

Štart dopravného systému Starship spoločnosti SpaceX.
Štart dopravného systému Starship spoločnosti SpaceX.Foto: TASR/AP

Obrovský dopravný systém Starship od spoločnosti SpaceX odštartoval k svojmu prvému testovaciemu letu bez posádky. Krátko nato však vo vzduchu explodoval po tom, čo sa nepodarilo oddelenie nosnej rakety.

SpaceX na twitteri uviedol, že systém postihlo „rýchle neplánované rozloženie“ a že technici budú teraz vyhodnocovať dáta v snahe naplánovať ďalšiu skúšku. Spoločnosť však nehovorí o neúspechu, pretože nosná raketa Super Heavy a kozmická loď Starship sa prvýkrát spoločne vzniesli do vzduchu.

Kým prvý pokus o štart v pondelok (17. 4.) na poslednú chvíľu odvolali pre problém pri plnení paliva, pri štvrtkovom druhom pokuse už plnohodnotný odpočet dobehol do konca, hoci s krátkou prestávkou.

Systém dlhý 120 metrov, ktorý bol najväčším svojho druhu, potom odštartoval z kozmodrómu Boca Chica na juhu amerického štátu Texas. Problém nastal asi po troch minútach, keď sa mal oddeliť jeho nosný stupeň.

„Raketa sa roztočila a potom bum, bola preč,“ opísala udalosť reportérka spravodajskej spoločnosti BBC. Testovací let, ktorý mal trvať asi 90 minút, tak skončil už približne po štyroch minútach. V priamom prenose spoločnosti SpaceX bol napriek tomu počuť jasot zamestnancov.

Pozrite si záznam štartu rakety Starship:

„Starship zažil rýchle neplánované rozloženie pred rozdelením stupňov,“ uviedla americká firma na twitteri. „Pri skúške tohto druhu pramení úspech z toho, čo sa dozvieme. Dnešný test nám pomôže zlepšiť spoľahlivosť,“ dodala.

Starship koncipovali ako systém na opakované použitie, ktorý by mohol v budúcnosti dopraviť človeka na Mesiac a tiež na Mars. Pri testovacom lete mal druhý stupeň obletieť takmer celú Zem a dopadnúť do Tichého oceánu severne od Havajských ostrovov.

Zakladateľ SpaceX Elon Musk predtým uviedol, že by za úspech považoval „čokoľvek, čo nepovedie k zničeniu štartovacej rampy“.

Pôvodne plánovaný pondelkový (17. 4.) štart Starshipu zrušili pre problémy s tlakom na prvom stupni nosnej rakety.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) si loď Starship vybral na pristátie svojich astronautov na povrchu Mesiaca počas misie Artemis 3, ktorá je oficiálne naplánovaná na rok 2025.

Astronauti sa na Mesiac vydajú v kapsule Orion, ktorá sa následne spojí s novou verziou lode Starship, predtým umiestnenou na obežnej dráhe Mesiaca. Tá potom bude slúžiť ako lunárny pristávací modul.

Téme sa venoval aj redaktor RTVS Štefan Hudec:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet