Na hlavný obsah

VIDEO: Rusi si „zbombardovali“ vlastné mesto. Nálož z lietadla sa predčasne uvoľnila

Na rušnej križovatke explózia zanechala 20-metrový kráter.

Ruským mestom Belgorod v noci otriasla explózia. Výbuch majú podľa ruského ministerstva obrany na svedomí ich vlastné vzdušné sily. Mesto leží niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ukrajinou pri meste Charkov.

Ranná explózia zanechala na rušnej križovatke uprostred mesta 20-metrový kráter. Výbuch poškodil viacero budov a niekoľko áut. „Už som ležala v posteli, keď sa to stalo. Výbuch bol taký silný, že som z nej vyskočila,“ opísala miestna obyvateľka.

Nehodu má podľa ministra obrany na svedomí núdzové uvoľnenie leteckej munície pri prelete nadzvukového bombardéra Su-34.

„Zatiaľ vieme o troch ranených. Jedna žena skončila v nemocnici pre náhle zhoršenie zdravotného stavu. Vieme aj o jednom prípade otrasu mozgu. Obaja sú v starostlivosti lekárov. Tretí občan hospitalizáciu odmietol. Po výbuchu sme tiež museli premiestniť ľudí z troch bytových blokov,“ priblížil gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov.

Od začiatku ruskej agresie to nie je ojedinelý incident. V októbri bombardér Su-34 spadol na obytný dom v juhoruskom meste Hosk v Krasnodarsku. Zahynulo tam 16 ľudí vrátane detí.

Množstvo preletov ponad Belgorod vzrástlo pre vojnu na Ukrajine. V oblasti už vinou vojny zomrelo 25 ľudí. Gubernátor oblasti preto už na začiatku mesiaca vyzval podnikateľov, aby začali stavať v meste ochranné kryty a hĺbiť zákopy.

Výbuchu v Belgorode sa venoval redaktor RTVS Boris Novotňák:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet