Na hlavný obsah

Vláda rozhodla o pomoci na obnovu pamiatok v Banskej Štiavnici. Poskytne sumu do 11 miliónov eur

Vyplýva to z uznesenia vlády.

Vláda rozhodla o pomoci na obnovu pamiatok v Banskej Štiavnici. Poskytne sumu do 11 miliónov eur
Na snímke zľava dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger a uprostred primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková. Foto: TASR

Banská Štiavnica dostane v tomto roku od štátu sumu do štyroch miliónov eur na sanáciu objektov postihnutých marcovým požiarom v historickom centre mesta. Ďalších sedem miliónov eur bude na obdobie 2023 – 2025 alokovaných pre ministerstvá na obnovu zdevastovaných budov a archívov, ktoré majú vo svojej správe.

Vyplýva to z uznesenia vlády, ktoré kabinet schválil (5. 4.) na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Banskej Štiavnici.

Predmetom rokovania bola finančná pomoc mestu v súvislosti s ničivým požiarom, ktorý historické centrum zasiahol v sobotu 18. marca. Plamene zasiahli sedem historických budov, ktoré sú súčasťou lokality UNESCO. Vláda počas záchranných prác deklarovala finančnú intervenciu na obnovu.

„Dôležité je, aby budovy, ktoré poškodil požiar, čo najskôr získali svoj pôvodný vzhľad,“ pripomínajú predkladatelia vládneho materiálu, ktorý prináša odhad nákladov na sanáciu. Cena rekonštrukcie sa podľa tohto odhadu pohybuje v rozmedzí od 23 971 164 eur ako najnižšej predbežnej sumy až po 30 892 764 eur ako horná hranica odhadovaných nákladov.

Financujú aj prevenciu

V návrhu uznesenia vláda pre Banskú Štiavnicu vyčlenila sumu do štyroch miliónov eur eur z rezervy vlády v tomto roku na objekty, ako napríklad miestna základná umelecká škola. Ďalej bude vyčlenených sedem miliónov eur pre kapitoly Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo životného prostredia SR na roky 2023 – 2025.

Majú sa použiť na údržbu a rekonštrukciu poškodených budov, reštaurovanie a konzervovanie poškodených archívnych dokumentoch v správe týchto rezortov. Konkrétne v Slovenskom banskom archíve, Slovenskom banskom múzeu Berggericht a v Galérii J. Kollára,“ uvádza sa v schválenom uznesení.

Vyčlenené prostriedky vyhradili aj na preventívne opatrenia, teda zlepšenie zabezpečenia budov pred ďalšími požiarmi.

V prípade súkromných majiteľov poškodených pamiatkových objektov predstavia rezorty vnútra a kultúry do konca júna samostatný mechanizmus financovania. Ide o viacero budov – napr. Banka lásky, Pizzéria Black M, rodinný dom Dolná ružová 1 alebo rodinný dom Eleuzína.

Materiál pripomína, že mesto vyčíslilo výdavky na záchranné práce vykonávané v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie. „Po ich verifikovaní sa vláde predloží návrh na financovanie týchto nákladov z prostriedkov štátneho rozpočtu,“ dodávajú predkladatelia.

Vlastníkom pomôžu bez ohľadu na status

Štát je pripravený pomôcť aj súkromným vlastníkom objektov poškodených marcovým požiarom v centre Banskej Štiavnice.

„Keďže však ide o pomoc z verejných zdrojov, musíme počkať na ďalšie nevyhnutné informácie,“ uviedol na tlačovej konferencii po stredajšom výjazdovom rokovaní kabinetu v Banskej Štiavnici dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

Spresnil, že štát potrebuje poznať napríklad výšku plnenia z komerčného poistenia týchto objektov. „Akonáhle budú tieto skutočnosti naplnené, sme pripravení okamžite zasadnúť a tieto prostriedky uvoľniť,“ zdôraznil Heger.

Upozornil, že ak je aj úloha pripraviť mechanizmus pomoci stanovená do konca júna, neznamená to, že sa do tohto termínu bude čakať. „Ten mechanizmus už má ministerstvo kultúry pripravený teraz,“ vyhlásil Heger.

Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková oznámila, že mesto vlastníkom poškodených budov, bez ohľadu na ich status, pomôže s nevyhnutným dočasným zastrešením, resp. opatreniami, ktoré majú zabrániť ďalším prípadným škodám pred začiatkom sanácie.

Finančnej pomoci pre požiarom zasiahnutú Banskú Štiavnicu sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Miriam Dobrotová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko