Na hlavný obsah

Vláda sa pustila do ukončenia bezdomovectva. Prvým krokom je prijatie dokumentu

Táto téma je podľa občianskych združení na chvoste politického záujmu.

Vláda sa pustila do ukončenia bezdomovectva. Prvým krokom je prijatie dokumentu
Na ilustračnej snímke človek bez domova. Foto: RTVS

Vláda prijala dokument, ktorý je prvým krokom k prevencii a ukončovaní bezdomovectva. Slovensko bolo totiž jednou z posledných krajín Európskej únie, ktoré nemalo jasné pravidlá, ako pomôcť ľuďom v núdzi, aby nekončili na ulici.

Na Slovensku žijú ľudia bez strechy nad hlavou v priemere aj viac ako 6 rokov. Vláda ich chce motivovať, aby sa snažili z ulice dostať čím skôr. Prijala preto dokument. Podľa občianskych združení sa doteraz problém s ľuďmi bez domova iba manažoval.

„Snažili sme sa pomôcť ľuďom, aby nezamrzli, aby sa mohli najesť, aby sa mali možnosť prísť v noci niekde vyspať. Tento strategický dokument už rieši ako ukončiť bezdomovectvo a ako ľudí z ulice zase dostávať preč,“ uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš.

„Sú to noty pre štát a vládu, ako sa vysporiadať so stratou bývania, aké pripraviť opatrenia a aké sú riešenia na to, aby ľudia na Slovensku neprichádzali o bývanie,“ dodala výkonná riaditeľka neziskovej organizácie Vagus Alexandra Kárová.

Téme bezdomovectva na Slovensku sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Téma na chvoste politického záujmu

Podľa občianskych združení, ktoré ľuďom bez domova pomáhajú, je táto téma na chvoste politického záujmu.

„Na Slovensku máme celkovo nedostatok sociálnych zariadení. Tým myslím útulky, nocľahárne, denné centrá. Nemáme vyvinutý žiadny systém prevencie, neexistuje tu nejaká záchranná sieť, ktorá by ľudí zachytila pred tým, aby sa ocitli na ulici,“ povedala Kárová.

Ministerstvo práce prispieva nocľahárňam, útulkom či domovom na polceste na jedného človeka mesačne sumou 273 eur.

„Snažíme sa tento problém riešiť najlepšie, ako vieme, ale nevie ho riešiť štát, pretože je v tomto zmysle ďaleko. Musia to riešiť komunity, samosprávy, občianske združenia, tie ktoré sú priamo na mieste,“ povedal poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Štát, samosprávy aj zástupcovia mimovládneho sektora teraz musia pripraviť konkrétne ciele, ako vládne návrhy dostať do praxe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko