Na hlavný obsah

Vláda schválila inštitút, ktorý by mohol riešiť niektoré situácie nezosobášených párov. Týka sa to aj LGBT+ ľudí

Návrh zákona sa tak presunie do parlamentu.

Vláda schválila inštitút, ktorý by mohol riešiť niektoré situácie nezosobášených párov. Týka sa to aj LGBT+ ľudí
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Právo nazerať do zdravotnej dokumentácie alebo nárok na ošetrovné. Vláda posúva do parlamentu návrh, ktorý rieši niektoré situácie nezosobášených párov žijúcich v jednej domácnosti.

Opatrenie sa dotýka aj LGBT+ komunity. Tá však tvrdí, že od politikov očakávala po vlaňajšej dvojnásobnej vražde pri bratislavskom bare Tepláreň omnoho viac. Poverený minister spravodlivosti je naopak presvedčený, že ide o krok vpred a návrh má vraj aj širokú politickú podporu.

Nezosobášené páry by po novom mohli využívať takzvaný inštitút dôverníka. Partneri by pred notárom vyhlásili, v ktorých životných situáciách by sa navzájom zastupovali. Nahliadať by tak zákonne mohli do zdravotnej dokumentácie, získali by nárok na ošetrovné alebo po smrti jedného z partnerov by súd prihliadal na určovanie opatrovníka dieťaťa.

Inštitútu dôverníka sa v relácii Rádiožurnál venoval redaktor RTVS Matej Baránek:

Poverený minister spravodlivosti Viliam Karas tvrdí, že pre tento účel vznikne špeciálny neverejný register dôverníkov.

„Bude si to môcť overiť napríklad organizácia alebo štátna inštitúcia, ktorá bude mať vyplatiť dávku, prípadne lekár, posudkový lekár alebo zdravotná sestra, ktorá si bude chcieť overiť, či má poskytnúť informácie, alebo nemá. Bude to naozaj veľmi jednoduché,“ vysvetlil Karas.

Opatrenie aj pre LGBT+

Opatrenie sa má dotýkať párov opačného, no aj rovnakého pohlavia. LGBT+ komunita však tvrdí, že návrh, ktorý schválila vláda a smeruje do parlamentu, je nedostatočný. Neobsahuje registrované partnerstvá a dôslednejšie nerieši ani dedenie.

„Je to len nejaká forma splnomocnenia pre pár životných situácií. Vôbec nerieši ďalších 30, ktoré je potrebné riešiť,“ uviedol Martin Macko z iniciatívy Inakosť.

Minister spravodlivosti vysvetľuje, že otázku dedenia predložia do parlamentu samotní poslanci. Ide o návrh, keď by si partneri mohli založiť nadáciu, na ktorú by prepísali spoločný majetok.

Ondrej Dostál zo strany SaS je zároveň presvedčený, že poverená vláda neprichádza so systémovými zmenami. Myslí si, že ide len o dočasné „zalepenie očí“ a návrh nerieši problémy na Slovensku.

Návrh má podporu koaličných strán

Viliam Karas odkazuje, že predložené riešenie ustanovenia dôverníka je politicky priechodné. Uviedol, že návrh má podporu koaličných strán.

Opozičný Smer-SD si vie predstaviť, že sa upravia niektoré životné situácie pre páry žijúce v jednej domácnosti tak, ako navrhuje vláda.

„Vieme si predstaviť úpravy, ktoré sa týkajú nejakých práv spolu žijúcich osôb, ale detaily si budeme musieť pozrieť a zanalyzovať, aký budú mať dosah,“ skonštatoval poslanec Boris Susko (Smer-SD).

Parlament sa bude týmito otázkami zaoberať už na májovej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál