Na hlavný obsah

Vláda schválila nový systém financovania RTVS. Rozpočet inštitúcie bude po prvý raz naviazaný na hospodársky rast

Mal by byť zároveň štedrejší ako doposiaľ.

Vláda schválila nový systém financovania RTVS. Rozpočet inštitúcie bude po prvý raz naviazaný na hospodársky rast
Na snímke budova Slovenského rozhlasu. Foto: RTVS

Financovanie RTVS by malo byť predvídateľnejšie a stabilnejšie. Tvrdí to dočasne poverený premiér Eduard Heger. Podľa neho to umožní ponúkať kvalitnejšie služby. Rozpočet inštitúcie bude po prvý raz v histórii naviazaný priamo na hospodársky rast. V piatok (14. 4.) o tom rozhodla vláda. RTVS ponúka štyri televízne okruhy a 11 rozhlasových služieb.

Rozpočet verejnoprávnych médií by mal byť štedrejší ako doposiaľ. Navyše by mal držať krok aj s rastúcimi nákladmi.

„Som rád, že sa nám podarilo pripraviť takýto kvalitný návrh, ktorý bude mať predvídateľné a stabilné financovanie vo výške 0,15 percenta HDP. Ako viete, HDP každým rokom rastie. Táto suma by mala zabezpečiť dostatočné financovanie pre RTVS,“ uviedol Heger.

Podľa neho by mala suma postačovať na sanovanie investičného dlhu, a zároveň aj na financovanie postupného rozvoja. „Suma investícií do RTVS, ktorá takto narastie, je o 41 až 46 miliónov viac,“ priblížila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Téme financovania RTVS sa venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Je to udržiavací projekt, ktorý nám umožní zachovať všetky veci, s ktorými sú diváci oboznámení. Vieme aj pripravovať projekty, ktoré sú počas roka, aby sme vedeli na budúci rok predstaviť aj nejaké závažnejšie projekty a koprodukcie,“ vysvetlil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Vláda zrušila aj takzvanú zmluvu so štátom, ktorá bola podľa povereného premiéra nástrojom na vyvíjanie politického tlaku na inštitúciu. „Všetko záviselo na zmluve od štátu a potom na nejakom dofinancovaní, ktoré si musel pracne riaditeľ RTVS vždy vyrokovať s ministerstvom financií. A nie vždy pochodil. Tým pádom bola vysoká závislosť financovania RTVS od rozhodnutia politikov,“ vysvetlil Heger.

Ústavná garancia

Peniaze by do RTVS po novom mali prísť automaticky zo štátneho rozpočtu. Vláda by chcela ukotviť nový model financovania aj v základnom zákone štátu. Podobne to je aj v severských krajinách. „Predložíme aj návrh ústavného zákona. Chceme v ústave garantovať, aby toto percento zo štátneho rozpočtu RTVS dostala,“ dodala Milanová.

„Budeme presadzovať, aby tento systém financovania bol takpovediac zabetónovaný aj ústavným zákonom. V budúcnosti chceme dostať voľbu generálneho riaditeľa preč z parlamentu medzi odborníkov,“ uviedol poslanec Národnej rady SR Kristián Čekovský.

Poverený premiér uviedol, že zákon o novom modeli financovania verejnoprávneho telerozhlasu má podporu poslancov bývalej koalície. Schválený by tak mal byť na posledných dvoch zasadnutiach tohto parlamentu. Teda ešte pred začiatkom júla, kedy sa definitívne prestanú vyberať koncesionárske poplatky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko