Na hlavný obsah

Vlani prepustili stovky ľudí. Výrobca na Orave po takmer roku opäť spúšťa pec

Pre energetickú krízu museli výrobu pozastaviť.

pracovník ferozliatin
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Výrobca ferozliatin na Orave po desiatich mesiacoch obnovuje výrobu. Pre energetickú krízu vlani museli vypnúť všetkých sedem pecí. O prácu prišli stovky ľudí. Hutnícka firma zatiaľ spustila jednu pec. Na návrat do stavu spred roka to zatiaľ nevyzerá

Slavomír Kostroš pracoval vo ferozliatinárskych závodoch (OFZ) v Oravskom Podzámku viac ako 15 rokov. Pre vysoké ceny energií však firma postupne vypla všetky elektrické oblúkové pece. „Potom nás prepustili. V novembri sme znova naštartovali jednu malú pec. Išli sme mesiac na nej, ale nakoniec sme ju museli vypnúť,“ povedal.

Do práce sa vrátil po takmer polroku. Hutnícky závod totiž spustil jednu zo siedmich pecí. Vracujúci sa hutníci však majú stále obavy o svoju prácu.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Erik Vrábel:

Pre narastajúce ceny energií firma minulý rok oznámila hromadné prepúšťanie. O prácu prišlo 400 ľudí. Závod teraz 60 z nich ponúkol zamestnanie znova. Prijalo ho približne 20. Zvyšní si medzičasom našli prácu v iných firmách alebo v zahraničí.

„Dôvod, prečo spúšťame výrobu je ten, aby sme sa udržali na trhu. Za tých 10 mesiacov, čo sme odstavený, sme stratili zhruba dve tretiny nášho trhu a našich zákaziek. Ak by sme dlhšie otáľali so spustením pece, tak možno by sme ju o mesiac o dva už nemali pre koho spustiť,“ priblížil výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

Drahý reštart

Spustenie takejto pece automaticky neznamená výrobu finálneho produktu. Kým sa totiž dostane do prevádzkovej teploty, trvá to približne týždeň. „Toto zariadenie v priebehu troch až piatich dní dostáva riadne zabrať. S tým súvisí aj dilatácia a teplotná roztiažnosť,“ vysvetlil vedúci prevádzky Róbert Zrnčík.

Reštart jednej pece stojí spoločnosť asi 300-tisíc eur. Aby dokázala vyrábať so ziskom, potrebuje spustiť aspoň tri. „Ak sa situácia na trhu dostane do pozície, že budeme vedieť materiál predať bez toho, aby sme tvorili stratu, tak by sme radi spustili ďalšiu pec už od 1. mája,“ dodal Klocok.

Aj keď sa cena elektriny dostala na nižšiu úroveň, ferozliatinári stále nevedia byť konkurencie schopní oproti zahraničiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika