Na hlavný obsah

Vlčan: Situáciu s ukrajinským obilím máme pod kontrolou. Kontamináciu sme neodhalili pri žiadnej potravine

Slovensko dočasne pozastavilo dovoz obilia z Ukrajiny.

Vlčan: Situáciu s ukrajinským obilím máme pod kontrolou. Kontamináciu sme neodhalili pri žiadnej potravine
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: SITA

Slovensko dočasne pozastaví dovoz obilia a ďalších vybraných produktov z Ukrajiny. V pondelok (17. 4.) to schválila vláda.

Pozastavenie dovozu platí do odvolania. Zoznam potravín, ktorých sa to týka, sa bude môcť meniť podľa aktuálnej situácie.

Slovensko k tomuto kroku pristúpilo po tom, ako v pšenici dovezenej z Ukrajiny zistili zvýšené množstvo pesticídu, ktorý nie je povolený v Európskej únii. Má tiež negatívny vplyv na ľudské zdravie.

Zakázaný pesticíd objavili v 1 500 tonách pšenice z Ukrajiny, ktorú Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR zachytila v mlyne v Kolárove. Kontaminované obilie nebolo pôvodne určené pre slovenský trh, ale pre krajiny tretieho sveta.

V sobotu (15. 4.) o zákaze dovozu obilia aj iných potravín z Ukrajiny už rozhodlo Poľsko aj Maďarsko.

Slovensko schválilo dočasný zákaz dovozu obilia a iných potravín z Ukrajiny na základe návrhu, ktorý medzirezortnej skupine predložilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Naďalej platí zákaz spracovania obilnín a olejnín a ich uvedenia do potravinového a krmovinového reťazca a taktiež plombovanie všetkých zásielok s potravinárskymi výrobkami z Ukrajiny na našich hraniciach.

Kontamináciu nepotvrdili pri žiadnej potravine

Slovensko podľa slov šéfa agrorezortu Samuela Vlčana ostáva naďalej otvorené pre tranzit produktov pod podmienkou, že prejdú v zaplombovaných kontajneroch tak, ako sa to deje už od 5. apríla 2023.

„Nezavádzame zákaz tranzitu prostredníctvom koridorov solidarity. Chránime náš trh s agrokomoditami, aby nedošlo ani k náznaku ohrozenia zdravia nášho obyvateľstva,“ vyhlásil Vlčan. Dodal, že očakáva skoré riešenie tejto témy na úrovni Európskej únie.

Podľa Vlčana nebezpečenstvo obyvateľom nehrozí. „Máme situáciu pod kontrolou, počet kontrol potravinovej nezávadnosti je na Slovensku vykonávaný oveľa častejšie ako v iných krajinách. Doteraz sa žiadna vzorka žiadnej potraviny, ani múky, nepotvrdila ako kontaminovaná,“ zdôraznil šéf ministerstva pôdohospodárstva.

„Všetky používané schválené pesticídy majú stanovené referenčné hodnoty, pri ktorých nie sú toxické pre organizmus. V tomto prípade daná látka išla nad referenčnú hodnotu a bola vyhodnotená ako potenciálne veľmi toxická,“ vysvetlil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Ukrajinskému obiliu sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko