Na hlavný obsah

Vo Francúzsku demonštrovalo 1,5 milióna ľudí. Je to menej než naposledy, tvrdia odbory

V piatok bude o osude reformy rozhodovať Ústavná rada.

Vo Francúzsku demonštrovalo 1,5 milióna ľudí. Je to menej než naposledy, tvrdia odbory
Demonštranti v maskách s portrétom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a francúzskej premiérky Elisabeth Borneovej. Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva vnútra vo štvrtok (13. 4.) vo Francúzsku protestovalo proti dôchodkovej reforme 380 000 ľudí. Podľa odborového zväzu CGT bolo demonštrantov 1,5 milióna. Pôvodne odbory uvádzali „viac ako milión“ účastníkov.

Oba údaje potvrdzujú klesajúcu účasť na demonštráciách, ktoré sa vo štvrtok konali už v 12. kole. V piatok (14. 4.) bude o osude reformy rozhodovať Ústavná rada, ktorá ju môže celú alebo jej časť stiahnuť zo stola.

Štvrtkový sprievod v Paríži mal inú trasu ako doteraz a začínal pri budove Opery. Podľa parížskej prefektúry prišlo 42 000 ľudí vyjadriť svoju nespokojnosť s dôchodkovými plánmi vlády. Odhad odborov je takmer desaťkrát vyšší – 400 000 účastníkov.

V Paríži polícia od 18.00 h zadržala 36 ľudí a desať príslušníkov ozbrojených síl bolo zranených, informuje Le Monde. Na bezpečnosť demonštrácií v celom Francúzsku dohliadalo 11 500 policajtov, z toho 4 200 v hlavnom meste.

Protestovalo sa aj v Nantes

Protesty v Nantes, kde sa podľa polície zúčastnilo 10 000 ľudí, sprevádzali násilnosti. Ľudia začali hádzať predmety, keď dav prechádzal pred prefektúru, a polícia reagovala použitím slzotvorného plynu.

Na policajtov sa hádzala aj zábavná pyrotechnika a agresívni účastníci pochodu zapálili niekoľko ohňov. Nepokojné bolo aj zhromaždenie v Rennes, kde podobne ako pri predchádzajúcich demonštráciách vzplanuli viaceré odpadkové koše a tentoraz aj dve autá Tesla a Mercedes.

Po oficiálnom ukončení pochodu sa niekoľko maskovaných ľudí vydalo do centra, kde zaútočili na policajtov, ktorí použili vodné delo.

Protesty narušili dopravu na Rýne

Demonštrácie narušili aj dopravu na rieke Rýn, kde štrajkujúci zablokovali jedno zo stavidiel, informovala agentúra Reuters. Protesty tentoraz neovplyvnili dopravu v takej miere, ale opäť sa k nim pripojilo niekoľko stredných škôl a univerzít, informovala agentúra AFP. Demonštranti vo štvrtok ráno na dve hodiny zablokovali vstup do rafinérie Feyzin pri Lyone.

Na štvrtok ohlásili celkovo 270 akcií vrátane protestu smetiarskych firiem. Tí okrem iného zablokovali spaľovňu odpadu južne od Paríža, odkiaľ nemohli vychádzať smetiarske autá. Protestujúci navŕšili vrecia s odpadkami aj pred Ústavnou radou, ktorá v piatok rozhodne, či reforma presadená bez súhlasu dolnej komory parlamentu vstúpi do platnosti.

„Mobilizácia sa ešte zďaleka neskončila. Kým nebude reforma stiahnutá, budeme tak či onak pokračovať v našich protestoch,“ povedala šéfka odborov CGT Sophie Binetová.

Pozrite si fotogalériu zo štvrtkovej demonštrácie v Paríži:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet