Na hlavný obsah

Vo Vysokých Tatrách vyzbierali 150 vriec odpadu. Situácia sa oproti minulým rokom zlepšila

Išlo súčasť iniciatívy Upracme Slovensko.

Vo Vysokých Tatrách vyzbierali 150 vriec odpadu. Situácia sa oproti minulým rokom zlepšila
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Približne 150 vriec odpadu vyzbierali vo Vysokých Tatrách počas sobotňajšieho 8. ročníka akcie s názvom Vyčistime si mesto Vysoké Tatry. Vo všetkých mestských častiach sa do nej zapojilo spolu viac ako 70 ľudí. Išlo o súčasť iniciatívy Upracme Slovensko.

Hlavný koordinátor podujatia z občianskeho združenia Tatranský parlament Michal Hanč uviedol, že situácia sa oproti minulým rokom výrazne zlepšila.

„Vnímame rapídny pokles odpadu v prírode. Niekedy sme len v Tatranskej Lomnici nazbierali 120 vriec. Teraz sme napríklad nenašli ani jednu zálohovateľnú PET fľašu s čiarovým kódom a označením Z. Ak sa našli plastové fľaše, tak ich bolo len zopár starších.

Plastového odpadu bolo vo všeobecnosti málo. Skôr išlo o obaly z cukríkov a podobne, ktoré odfúklo z odpadkových košov,“ povedal.

Oproti iným rokom nespozorovali ani veľkoobjemový odpad ako práčky a podobne. Najväčšou kuriozitou, ktorú počas tohto ročníka akcie našli, bola starodávna sánkarská prilba či pneumatika z traktora v lese pri Kolbisku v Tatranskej Lomnici. Prekvapením bolo aj veľa bezdrôtových slúchadiel do uší.

Za negatívne považuje množstvo cigaretových ohorkov. „Pri každom mieste na sedenie sme našli 20 až 30 špakov,“ doplnil Hanč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny