Na hlavný obsah

Vo výzve na rozvoj turizmu uspeli podozrivé firmy. V oblasti životného prostredia sa doteraz neangažovali

Budaj je presvedčený, že výber bol transparentný.

Vo výzve na rozvoj turizmu uspeli podozrivé firmy. V oblasti životného prostredia sa doteraz neangažovali
Na archívnej leteckej snímke obec Runina v Národnom parku Poloniny. Foto: TASR

Vo výzve z plánu obnovy na rozvoj turizmu v regiónoch uspeli aj súkromné spoločnosti bez dohľadateľnej webstránky či s minimálnymi tržbami v minulých rokoch. V oblasti životného prostredia sa navyše doteraz neangažovali. Upozorňuje na to europoslanec Martin Hojsík.

Vyzýva preto dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja, aby k firmám zverejnil bližšie informácie. Obavy potvrdzuje aj Nadácia Zastavme korupciu. Budaj je však presvedčený, že výber bol transparentný.

Projekty sa týkajú rozvoja tzv. mäkkého turizmu národných parkov Muránska planina a Poloniny. Medzi úspešnými žiadateľmi figurujú aj firmy, ktoré s ochranou prírody, či regionálnym rozvojom doteraz, podľa Martina Hojsíka, nemali veľa spoločné. Pri dvoch spoločnostiach sa nepodarilo nájsť ani webstránku.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka:

„Napríklad autoservis má robiť oddychovú zónu pre turistov. Firmy, ktoré schválili, nemajú takmer žiadny obrat. Vznikli len pred pár rokmi. Preto vyzývam ministra Budaja, aby čo najskôr zverejnil informácie o týchto projektoch,“ uviedol Hojsík.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj reaguje, že výber projektov nemalo na starosti ministerstvo, ale nezávislá komisia, a do jej rozhodnutia nechce zasahovať. „Ministerstvo sľúbilo, že výber budú robiť priamo stakeholderi, ktorí sú v regióne, a to sa aj presne udialo. Neviem ako by do neho chcel niekto politicky zasiahnuť. Bolo to v réžii iných členov vedenia ministerstva,“ uviedol.

Riaditeľ Správy Národného parku Poloniny Miroslav Buraľ pre RTVS povedal, že projekty posudzovali len z odborného hľadiska. „Či sú v súlade s dokumentáciou ochrany prírody. Z tohto hľadiska nám všetci, ktorí žiadali o príspevok, museli poskytnúť prehľad aktivít. Okrem jednej žiadosti sa u všetkých potvrdilo, že nie sú v rozpore s ochranou prírody,“ priblížil Buraľ.

Medzi kritizovanými je firma Transportit. Uspela s projektom „Tradičná mazanka v Zboji.“ Tržby vykázala podľa europoslanca len v rokoch 2020 a 2021, a to 4 000 eur. Na realizáciu projektu pritom má získať 665 000 eur. RTVS oslovila aj spoločnosť, k prípadu sa nevyjadrila.

Firmy majú malý majetok

Europoslancovi dáva za pravdu aj Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu. Pretože viaceré spoločnosti doteraz podnikali napríklad v poradenstve, nákladnej doprave či predaji kobercov. Navyše majú malý majetok, čo pre štát predstavuje hneď dve riziká.

„Po prvé – či bude schopná takýto projekt zrealizovať, keďže doteraz mala skúsenosti len s malými aktivitami. A po druhé – ak by sa jej projekt nepodarilo zrealizovať, pre štát to znamená riziko, že ak bude chcieť poskytnuté peniaze vymáhať späť za nesplnenie účelu, nemusel by dostať takmer nič,“ uviedla Makarová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál