Na hlavný obsah

Vodiči sa musia pripraviť na tatranskú letnú sezónu s obmedzeniami. Cestu Slobody rekonštruujú

Premávku v šiestich úsekoch obmedzujú semafory.

Vodiči sa musia pripraviť na tatranskú letnú sezónu s obmedzeniami. Cestu Slobody rekonštruujú
Ilustračná snímka dopravného značenia. Foto: RTVS

Začala sa očakávaná najväčšia rekonštrukcia vysokotatranskej Cesty Slobody. Cestná magistrála, ktorá spája všetky osady mesta Vysoké Tatry je plná ťažkých mechanizmov a ľudí, ktorí sa na oprave podieľajú. Vodiči sa musia pripraviť na tatranskú letnú sezónu s obmedzeniami.

Posledné polstoročie ju opravovali len tam, kde objavili akútny stav. A z malých nedostatkov sa rokmi stal veľký problém.

„Cesta sa na viacerých miestach prepadávala. Mosty, priepusty boli poškodené, musela sa obmedzovať rýchlosť a hrozilo, že by sme museli niektoré úseky zavrieť,“ priblížil primátor mesta Vysoké Tatry Jozef Štefaňák.

Teraz zrenovujú každý štvorcový centimeter Cesty Slobody od Podbanského až po Tatranskú Kotlinu. Dostane nový asfaltový koberec, štyri odpočívadlá, nové priepusty a opravia na nej 26 mostov.

Pracuje sa nielen priamo na Ceste Slobody, ale aj pod ňou. V tomto prípade musia cestári osadiť lešenie v potoku a bez gumákov sa tu nezaobídu. „Výkon práce tu bude náročný. Nielen pre nás stavbárov a zhotoviteľov, ale pre všetkých dotknutých,“ skonštatoval riaditeľ projektu Vysoké Tatry Jozef Fabián.

Situáciu na Ceste Slobody monitorovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Dopravu obmedzujú semafory

Už teraz je na Ceste Slobody šesť úsekov, kde premávku obmedzujú semafory. A postupne budú pribúdať ďalšie. V meste zatvoria aj niektoré parkoviská. Ako alternatívu prichystali 400 miest na odstavných plochách pod Tatranskou Lomnicou a Štrbským plesom. Presun turistov zabezpečia kyvadlovou alebo hromadnou dopravou.

„Bude to jednoznačne hektické leto, ale čím skôr to bude, tým lepšie, aby sme ľudí netraumatizovali dlhé obdobie,“ dodal primátor Štefaňák.

Súčasne pracuje až sedem stavebných firiem na rôznych úsekoch cesty. Aj preto majú ambíciu stihnúť to do konca októbra. Pritom pôvodný plán hovoril o tom, že práce rozdelia na tri až päť rokov. „Zhotoviteľov ženieme, harmonogramy upravujeme, aby sa väčšina prác zrealizovala v tomto roku,“ dodal Fabián.

Čo kilometer, to milión eur. Cestu Slobody v dĺžke 43 kilometrov obnovia za 42 miliónov. Vďaka investícii sa má zlepšiť komfort cestovania, ale najmä bezpečnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny