Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine zdecimovala jednotky ruských špeciálnych síl, píše sa v uniknutých dokumentoch

Moskve bude trvať roky, kým ich obnoví, píšu.

Vojna na Ukrajine zdecimovala jednotky ruských špeciálnych síl, píše sa v uniknutých dokumentoch
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine zdecimovala jednotky ruských špeciálnych síl a Moskve bude trvať roky, kým ich obnoví, domnievajú sa americkí predstavitelia. Píše to denník The Washington Post (WP) s odvolaním sa na utajené dokumenty. Tie sa po masívnom úniku v posledných týždňoch rozšírili na internete.

Nemenovaní predstavitelia v uniknutých hodnoteniach uvádzajú, že ruskí velitelia sa príliš spoliehali na špeciálne sily a nasadili ich spolu s pechotou do prednej línie, píše WP.

Príslušníci síl osobitného určenia, kam spadajú najrôznejšie elitne vycvičené jednotky armády, rozviedok a ďalších bezpečnostných služieb, sú zvyčajne využívaní na utajované alebo vysoko rizikové misie.

Keď však vlani vo februári Moskva začala inváziu na Ukrajinu, ruskí velitelia, skeptickí k schopnostiam bežných vojakov a túžiaci po rýchlom úspechu, nariadili špeciálnym silám nastúpiť do priameho boja.

To viedlo k masívnym stratám v ich radoch. Podľa pozorovateľov to už od začiatku zmenilo dynamiku vojny a výrazne obmedzilo schopnosti Moskvy podporiť konvenčné bojové operácie špeciálnymi a utajenými zásahmi.

Americkí predstavitelia sa domnievajú, že ohromujúce straty, ktoré jednotky osobitného určenia utrpeli, znížia ich dosah nielen na Ukrajine, ale aj v ďalších častiach sveta, kde ruské sily pôsobia. Uvádza sa v hodnoteniach v uniknutých materiáloch, ktoré pochádzajú z konca minulého a začiatku tohto roka.

Obnova môže trvať až desať rokov

Príslušníci špeciálnych síl musia podľa amerických dokumentov prejsť najmenej štvorročným špecializovaným výcvikom. Moskve môže trvať až desať rokov, kým ich plne obnovia. Dokumenty neuvádzajú, koľko bojovníkov týchto jednotiek v bojoch na Ukrajine zahynulo alebo utrpelo zranenia.

Jeden z materiálov s odvolaním sa na odposluchy spravodajských služieb usudzuje, že len jedna z nich, 346. samostatná brigáda osobitného určenia, prišla o takmer všetkých mužov. „Z 900 nasadených je ich aktívnych len 125,“ uvádza sa v dokumentoch.

Utajované americké dokumenty súvisiace s citlivými informáciami spojenými s ruskou vojnou na Ukrajine minulý týždeň začali zverejňovať americké médiá. Materiály sa predtým objavili najprv na komunikačnej platforme Discord, odkiaľ sa rozšírili na iné sociálne siete.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v súvislosti s prípadom vo štvrtok (13. 4.) zatkol 21-ročného Jacka Teixeiru z leteckej zložky národnej gardy.

Hodnotenie Američanov o stave jednotiek osobitného určenia sa podľa WP zhodujú s pozorovaním analytikov. Vzhľadom na to, že sa v boji na začiatku vojny nepresadila motorizovaná pechota, sa ruskí velitelia snažili kompenzovať nasadením elitných výsadkových jednotiek, námornej pechoty a špeciálnych síl.

Uviedol to vojenský expert Rob Lee z ústavu Foreign Policy Research Institute. Táto stratégia mala vážne následky – stratou najlepšie vycvičených bojovníkov prišla ruská armáda o cenné schopnosti týchto jednotiek. A to vrátane získavania spravodajských a prieskumných informácií.

„Ovplyvnilo to zvyšok vojny. Rusko hneď zo začiatku prišlo o kapacity, ktoré sa nemôžu jednoducho nahradiť – tak čo sa týka vybavenia, ako aj talentu,“ uviedol Lee.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet