Na hlavný obsah

Vtáčia chrípka je v Piešťanoch na vzostupe. Uhynuté čajky ľudia nachádzajú už aj v centre mesta

Obyvatelia sa obávajú kontaminácie vody.

Vtáčia chrípka je v Piešťanoch na vzostupe. Uhynuté čajky ľudia nachádzajú už aj v centre mesta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vtáčia chrípka v Piešťanoch je na vzostupe. Uhynuté čajky ľudia nachádzajú už nielen na poliach, ale aj v centre kúpeľného mesta, či v obci Ratnovce.

Podľa miestnych sa nerieši epicentrum nákazy – teda Vtáčí ostrov, na vodnej nádrži Sĺňava. Uhynuté operence odtiaľ nikto nezbiera.

Ak cez zimu uhynula v našej krajine čo i len jedna labuť a potvrdil sa u nej vírus, články novín zaplnili titulky o nástrahách vtáčej chrípky. Pri Piešťanoch zaplavujú brehy a okolie mŕtve čajky už niekoľko dní. Avšak vážnosť situácie tam necítiť.

„Minimálne 1 500 už ich muselo uhynúť, ako ma obyvatelia informovali, tak na poliach bolo biele more čajok,“ hovorí starostka obce Ratnovce Daniela Sigetová.

Kým z okolia brehov zbierajú uhynuté operence hasiči a v samosprávach na to pridelení zamestnanci, epicentrum nákazy, teda umelo vytvorený ostrov na hniezdenie vtákov na Sĺňave, nikto nerieši.

Aká je aktuálna situácia na Vtáčom ostrove išiel štáb RTVS skontrolovať na člne. Ako sme sa blížili k brehom ostrova, videli sme desiatky a desiatky vedľa seba ležiacich uhynutých čajok.

„Na brehoch vidno strašné množstvo uhynutých čajok. Nikdy som také niečo to nezažil,“ priznáva rybár Jaroslav Heler.

Opustené vajíčka v hniezdach

Keďže na ostrov majú povolený vstup len ochranári, nevystúpili sme z člna a dali sme kameru do rúk jednému z nich. Nasnímal okrem veľkého úhynu aj vajíčka v opustených hniezdach.

„Veľa uhynutých 500-700, ťažko povedať. Nahlásili sme to mnohým orgánom a sme smutní, že to tak zostalo aj po 10 dňoch,“ sťažuje sa dobrovoľný strážca prírody Mário Janiska.

Šíreniu vtáčej chrípky sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Keď stúpa voda, uhynuté vtáky naplavuje na brehy, kde sa hojne pohybujú ľudia. Pýtali sme sa ochranárov, kto môže vstúpiť na Vtáčí ostrov v tomto prípade.

„Nevstupovali sme tam vôbec odvtedy, čo sa vyskytla táto vtáčia chrípka. Toto by mala zabezpečovať tuším veterinárna správa. Je to sporné, nikto nevie, ako sa má zachovať,“ hovorí zoologička Michaela Cabadajová.

„Za zber kadáverov je zodpovedný správca daného objektu, alebo vodnej plochy. To znamená, že Povodie Váhu. My ako veterinári nerobíme zber zdochlín,“ vysvetľuje riaditeľ Reg. veterin. a potravin. správy Trnava Igor Hlavenka.

Obávajú sa kontaminácie vody

Vodohospodári uviedli, že síce sú správcom nádrže, no nezodpovedajú za faunu, ktorá sa tam vyskytuje. Spolupracujú s hasičmi po tom, keď pozbierajú uhynuté vtáky z pobrežných pozemkov nádrže.

„Ktoré sústreďujú v zmysle našej súčinnosti na určenej dočasnej skládke. Následne zabezpečujeme likvidáciu nebezpečného odpadu v kafilérii. Vtáčí ostrov spravuje ŠOP, ktorá by mala riešiť vzniknutú situáciu práve na ostrove,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Podľa starostky obce Ratnovce je nečinnosť alarmujúca. Obáva sa kontaminovanej vody aj nákazy ľudí.

„Kompetencie čo sa týka štátu si každý len posúva, každý sa zbavuje zodpovednosti, každý sa na každého vyhovára,“ upozorňuje starostka Ratnoviec.

Príslušná veterinárna správa vydala usmernenia, ktorými sa musia okolité samosprávy riadiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny