Na hlavný obsah

Výroba bzučiacich neóniek v auguste skončí. Zámena za tichšie LED žiarivky podľa odborníkov nebude jednoduchá

Majú totiž iný systém osvetlenia.

Výroba bzučiacich neóniek v auguste skončí. Zámena za tichšie LED žiarivky podľa odborníkov nebude jednoduchá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V auguste sa končí výroba takzvaných trubicových žiariviek, ktoré sú najrozšírenejšie v školách a úradoch. Čaká ich výmena za tichšie LED žiarivky. Tie však majú iný systém osvetlenia a podľa odborníkov zámena nebude jednoduchá.

Tento otravný zvuk bude čoskoro minulosťou. Trubicové žiarivky obsahujú ortuť a v krajinách Európskej únie s ich výrobou v auguste skončia. Školy a úrady stoja pred dilemou. Či lineárne žiarivky vymenia za iné, bezpečnejšie žiarivky alebo vymenia celé osvetľovacie telesá.

,,Úplne ideálne je vymeniť svietidlá. Svieti to iným spôsobom, ako svietidlo so žiarivkou, na ktoré sa navrhovali. Ale treba urobiť aj úpravu v zapojení svietidla, čo v podstate nie je dovolená činnosť,“ vysvetlil pedagóg Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Dionýz Gašparovský.

Koncu výroby trubicových žiariviek sa venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Samosprávy ako zriaďovateľov škôl preto čakajú veľké investície do osvetlenia. Mali by sa však predtým poradiť. ,,Prinášame nielen odborné poradenstvo cez našich konzultantov, ale pripravujú sa aj podporné mechanizmy, ktoré budú vedieť zafinancovať takéto výmeny,“ priblížil generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič.

Samosprávy už majú podobnú skúsenosť

Podobnú skúsenosť už samosprávy majú v prípade verejného osvetlenia. Napríklad v Mýte pod Ďumbierom ho menili pred 13 rokmi a chcú si to zopakovať.

,,Predtým sme znížili o 40 percent spotrebu elektrickej energie výmenou starých svietidiel za nové. Dnes je predpoklad, že by sme o nejakých 30 percent mali znížiť spotrebu elektrickej energie,“ povedal starosta obce Mýto pod Ďumbierom Roman Švantner.

Koľko nás rozlúčka s trubicovými žiarivkami bude stáť, závisí od projektov ich výmeny, ktoré by si mali školy a úrady dať vypracovať.

,,Financovanie je dostupné a spustí sa tento rok. Tieto prostriedky sa poskytujú prostredníctvom Programu Slovensko, čo sú nové eurofondy na nadchádzajúce obdobie,“ vysvetlil vedúci Poradenského centra SIEA Michal Ilovič.

A kým školy a úrady nezískajú peniaze na nové osvetlenie, budú musieť vydržať so zásobami trubicových žiariviek, ktoré môžu dopredať aj po zastavení ich výroby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny