Na hlavný obsah

Výsledky testov v Mlyne Kolárovo: Múka nie je škodlivá, z obehu nemuseli stiahnuť ani kilo

Zákaz dovozu ukrajinského obilia naďalej platí.

Výsledky testov v Mlyne Kolárovo: Múka nie je škodlivá, z obehu nemuseli stiahnuť ani kilo
Na snímke múka spoločnosti Mlyn Kolárovo. Foto: vitaflora.sk

Výsledky testov ukázali, že múka z mlynu v Kolárove nie je kontaminovaná a nie je zdraviu škodlivá. Neexistuje žiadny dôvod, aby ľudia múku z tohto mlyna nekupovali. Uviedol to minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Podľa slov Vlčana kontroly vykonávané celoplošne zo všetkých šarží obilia dovezeného z Ukrajiny doteraz nepreukázali žiadnu kontamináciu. „Ani kilogram múky sme nemuseli stiahnuť z obehu. Naďalej budeme pokračovať v intenzívnej kontrole, naďalej platí zákaz dovozu ukrajinského obilia,“ zdôraznil dočasne poverený minister.

Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozefa Bíreša je aktuálne zanalyzovaných 26 druhov múk z Mlyna Kolárovo, všetky vzorky boli v poriadku.

Kontrolujú aj hydinové mäso

Vyšetrených je aj päť vzoriek potravinárskej pšenice z tohto mlyna. „Okrem jedného prípadu, na ktorý sme upozornili, sú všetky ostatné výsledky v norme,“ potvrdil Bíreš. Nevyhovujúce výsledky analýzy sa týkali 1 500 ton ukrajinskej pšenice, ktorú v kolárovskom mlyne zachytila ŠVPS v polovici apríla. Podľa nej sa v kontrolovanej vzorke potvrdil výskyt pesticídu, ktorý v EÚ nie je povolený.

Mlyn sa na základe výsledkov vlastného rozboru odvolal, o výsledku preto rozhodne arbitrážna vzorka. „Oslovili sme referenčné laboratórium pre pesticídy Európskej komisie v Kodani. Urobia nám analýzu, do stredy (26. 4.) má byť vzorka v Kodani a do niekoľko dní nám oznámia výsledok,“ povedal Bíreš. Do definitívneho rozhodnutia komisie zostáva toto obilie zablokované.

ŠVPS bude naďalej pokračovať v cielených kontrolách obilia a múky v rámci celého Slovenska. Do kontrolovaného portfólia zaradila aj hydinové mäso, ktoré sa podľa Bíreša dováža na Slovensko v značnom množstve.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko