Na hlavný obsah

Vysoké ceny potravín trápia aj zariadenia poskytujúce sociálne služby. RTVS navštívila jedno z nich

Náklady na obedy sa im zdvihli o tisíc eur.

Vysoké ceny potravín trápia aj zariadenia poskytujúce sociálne služby. RTVS navštívila jedno z nich
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vysoké ceny potravín trápia aj zariadenia, ktoré poskytujú sociálne služby. Štáb RTVS navštívil jedno z nich na Spiši. Hoci sa snažia, nedokážu už variť rovnako kvalitne. Tvrdia, že ak ceny potravín neklesnú, budú musieť zvýšiť cenu obeda. 

V tomto zariadení Spišskej katolíckej charity varia tým najodkázanejším a najbezbrannejším. Sedem dní v týždni tu vydajú desiatky až stovky obedov, smrteľne chorým opusteným deťom v detskom domove, seniorom, postihnutým ľuďom, bezdomovcom či zamestnancom charity.

Zariadenie poskytujúce sociálne služby na Spiši navštívila redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Pre enormný nárast cien potravín sa u nich mesačne zdvihli náklady na obedy o tisíc eur. Ich kvalitu sa snažia zachovať, a tak vedúci kuchyne doslova čaruje.

“Proste musíme kúzliť. Tvoriť jedálne lístky takým štýlom, že dva dni je drahšie jedlo, potom päť dní je lacnejšie jedlo. Musíme zháňať lacnejších dodávateľov, keď sú v obchodoch akcie, musíme si po to zájsť sami,” spresnil Kamil Janík, vedúci kuchyne v Dome Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi.

Prepadanie sa pod hranicu chudoby

Pracovníci charity sú svedkami toho, ako sa čoraz viac ľudí prepadá pod hranicu chudoby.

“Manželské páry berú iba jeden obed. Keď sme sa pýtali prečo, tak sa nám snažili vysvetliť, že tie porcie sú tak strašne veľké, že sa najedia obaja. Myslím si, že naozaj tá chudoba dorazila, že tí ľudia si tie obedy delia,” uviedla Alexandra Hovancová, riaditeľka Domu charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi.

“Máme dôchodcov, ktorí na obed zjedia polievku a dajú si to hlavné jedlo na večeru a ešte im možno niečo ostane aj na raňajky. Je to veľmi smutné,” dodal Janík.

Za obed v tomto zariadení platia dôchodcovia 3,5 eura. “Asi sa cena obedov bude ešte zdvíhať. Máme len dve možnosti, a to je buď zvýšiť cenu obedov, alebo znížiť kvalitu jedla. Stále hľadáme nejaké možnosti, aby sme k tomu nemuseli pristúpiť,” spresnila Hovancová.

Najlepšou možnosťou by podľa ľudí v sektore sociálnych služieb bola cielená pomoc. Napríklad vo forme príspevkov na stravu pre ľudí, žijúcich pod hranicou chudoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny