Na hlavný obsah

Výzva na obnovu domu sa zmenila na preteky. Mnohí sa zaregistrovať nestihli, štát chystá ďalšiu výzvu

Prihlásiť sa mohlo 10-tisíc žiadateľov – limit sa naplnil za niekoľko hodín.

Výzva na obnovu domu sa zmenila na preteky. Mnohí sa zaregistrovať nestihli, štát chystá ďalšiu výzvu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rekordne rýchlu výzvu k dotáciám na obnovu domov kritizujú neúspešní záujemcovia aj odborníci. Prihlásiť sa mohlo 10-tisíc žiadateľov – limit sa naplnil za niekoľko hodín. Mnohí – hoci mali všetko pripravené – sa zaregistrovať nestihli. Rezort avizuje ďalšiu výzvu.

Namiesto štyroch mesiacov 14 hodín. Iba toľko trvala možnosť žiadať o peniaze z plánu obnovy na rekonštrukciu starých domov. Mnohí to nestihli. Svoju skúsenosť nám mailom poslal aj pán Peter. Chcel požiadať o dotáciu v jednom z regionálnych centier deň po spustení výzvy

„Povedali mi, že je to pekné, že mám všetky doklady so sebou, ale že včera sa všetkých 10-tisíc žiadostí o obnovu rodiných domu z výzvy č. 3 už minuli. Všetkých 10-tisíc žiadostí sa včera už prijalo – bez ohľadu na reálne splnenia žiadateľov, čo i len na finančné krytie. Prišiel som úplne zbytočne. Toto isté povedali ešte ďalším dvom pánom, ktorý stáli a čakali v rade so mnou,“ hovorí záujemca o dotáciu z výzvy na obnovu domov pán Peter.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

Neúspešní záujemcovia kritizujú ministerstvo životného prostredia, že z registrácie urobilo online preteky v tom, kto formulár skôr vykliká.

„Ten vysoký záujem je naozaj dobrý. Je naozaj škoda, že tá výzva sa uzavrela pomerne rýchlo. Vhodnou alternatívou je otvoriť registráciu len do nejakého zásobníka. Tí ľudia, ktorí nestihli registráciu, sa môžu postaviť do nejakého poradovníka,“ povedal analytik platformy Budovy pre budúcnosť Richard Paksi.

Poradovník ministerstvo neplánuje

Poradovník ani opätovné otvorenie tejto výzvy agentúra životného prostredia neplánuje a to ani ak niektorí registrovaní žiadatelia podmienky nesplnia a peniaze nezískajú. Nevyužité peniaze presunú do ďalších kôl.

„Buď navýšime počet žiadostí v rámci ďalšej výzvy, alebo vyhlásime ešte jednu. Čo sa týka podmienok a parametrov chceme sa držať v podstate tejto tretej výzvy,“ priblížil odborný garant Sekcie plánu obnovy Slovenskej agentúry životného prostredia Matej Kerestúr.

Ak sa dovtedy nič nezmení, prvoradé bude opäť stihnúť podať žiadosť najprv cez internet a dokumenty dokladovať až potom.

„Prikročíme k vyhláseniu novej výzvy. V každom prípade to bude ešte pred letom, tak aby ľudia mohli rekonštruovať počas letných mesiacov,“ vyhlásil minister životného prostredia Ján Budaj.

Po skúsenostiach z pilotných výziev, kde čaká na vyhodnotenie ešte asi polovica žiadateľov, by to malo v prípade tretej výzvy trvať kratšie. A to vďaka zjednodušeným podmienkam. Po obnove domu treba dosiahnuť úsporu aspoň 30 % energií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko