Na hlavný obsah

WHO varuje pred ďalším zdravotne závadným indickým sirupom proti kašľu

Obsahuje neprijateľné množstvo toxických látok.

WHO varuje pred ďalším zdravotne závadným indickým sirupom proti kašľu
Ilustračná snímka sirupu proti kašľu. Foto: Pixabay

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala pred dodávkou kontaminovaného indického sirupu proti kašľu, ktorá sa objavila na Marshallových ostrovoch a v Mikronézii. WHO uviedla, že testované vzorky sirupu Guaifenesin TG vyrobeného indickou firmou QP Pharmachem Ltd obsahovali „neprijateľné množstvo dietylénglykolu a etylénglykolu“. Informovala o tom v stredu (26. 4.) spravodajská stanica BBC.

Dietylénglykol sa používa v rozpúšťadlách a etylénglykol v nemrznúcich zmesiach. Oba sú pre ľudí toxické a ich požitie môže byť smrteľné. WHO vo svojom vyhlásení neuviedla, či sirup spôsobil niekomu otravu.

Toto varovanie nasledovalo len niekoľko mesiacov po tom, ako WHO spojila iné sirupy proti kašľu vyrobené v Indii s úmrtím najmenej 66 detí v Gambii a 18 detí v Uzbekistane.

Výkonný riaditeľ spoločnosti QP Pharmachem Sudhir Pathak povedal pre BBC, že spoločnosť vyviezla do Kambodže dávku 18 346 fliaš sirupu po tom, ako dostala všetky príslušné povolenia. Dodal, že netuší, ako sa výrobok dostal na Marshallove ostrovy a do Mikronézie.

Iné lieky nedávno zapríčinili smrť

India vyrába približne jednu tretinu liekov predávaných na svete. Väčšina z nich sú generiká, kópie značkových liekov, ktorých patentová ochrana vypršala. V krajine sídlia niektoré z najrýchlejšie rastúcich farmaceutických spoločností. Získala si prezývku „lekáreň sveta“ a uspokojuje väčšinu zdravotných potrieb rozvojových krajín.

V posledných mesiacoch sa však mnohé indické spoločnosti dostali pod kontrolu kvality svojich liekov a odborníci vyjadrili obavy z výrobných postupov používaných pri ich výrobe.

V októbri minulého roka WHO vydala celosvetové varovanie, keď dala do súvislosti štyri sirupy proti kašľu od spoločnosti Maiden Pharmaceuticals s úmrtím 66 detí v Gambii. Príčinou smrti bolo zlyhanie obličiek. V marci tohto roku India zrušila výrobnú licenciu spoločnosti, ktorej sirup proti kašľu spojili s úmrtím 18 detí v Uzbekistane.

Začiatkom tohto mesiaca americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv oznámil, že zistil, že indický výrobca očných kvapiek, ktorý sa spája s tromi úmrtiami a vážnymi infekciami v USA, porušil niekoľko bezpečnostných noriem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet