Na hlavný obsah

Z parlamentu sa stáva miesto predvolebnej kampane. Politológovia očakávajú populistické návrhy

Predčasné voľby nás čakajú o necelý polrok.

Z parlamentu sa stáva miesto predvolebnej kampane. Politológovia očakávajú populistické návrhy
Na snímke poslanci schôdze parlamentu. Foto: TASR

Na najbližšej májovej schôdzi parlamentu môžeme od poslancov očakávať množstvo populistických návrhov. Zhodujú sa na tom politológovia. Strany podľa nich využijú schôdzu na svoju prezentáciu pred voľbami.

Igor Matovič chce predložiť návrh, ktorý môže mať dosah na štátny rozpočet, vo výške dvoch miliárd eur. Aj napriek tomu, že mu pokus vyplatiť ľuďom 500 eur za účasť na voľbách nevyšiel, vyskúša to znova. Podarilo sa mu nájsť dieru v rokovacom poriadku. Zákon, ktorý mu v marci poslanci neschválili, predloží opäť na májovej schôdzi.

„Berieme to ako reparát pre ostatné politické strany, možno sa v nich zobudí svedomie. Názor ľudí je jednoznačný, ak by 500 eur bolo, príde voliť 90 percent ľudí,“ hovorí Matovič.

Politológovia očakávajú, že aj iné strany dajú ešte o sebe vedieť podobnými, skôr populistickými návrhmi. Dôvodom je, že sa blížia voľby.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Určite sa dajú čakať aj všelijaké nie veľmi možno racionálne návrhy. Vieme, že v tom je majster Smer-SD. On to síce robil, keď bol vo vláde, ale nevylučujem, že budú prezentovať aj svoje návrhy takýmto bombastickým spôsobom,“ myslí si politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

„Politik, ktorému sa podarí upriamiť na seba pozornosť počas nasledujúcich mesiacov, bude vo voľbách úspešný a naopak. Očakávam, že budeme svedkami ešte rozličných nápadov, ktoré budú možno aj z tej kategórie sci-fi,“ skonštatoval politológ Radoslav Štefančík, Ekonomická univerzita v Bratislave.

Predkladať návrhy môžu do konca týždňa

Poslanci majú na predkladanie návrhov na májovú schôdzu čas do piatka (14. 4.). Viaceré strany tvrdia, že z ich strany tzv. atómovky čakať nemusíme.

„Myslím si, že nie. Dvadsiaty druhý apríl je pre mňa omnoho dôležitejší termín, vtedy máme kongres,“ vyhlásil poslanec NR SR a predseda strany SaS Richard Sulík.

„Na májovú schôdzu určite predložíme návrh zákona, ktorý bude poskytovať 500 eur, ktoré Igor Matovič evidentne v kase má, všetkým ľuďom, ktorí sú ohrození chudobou. Ešte sa pokúsime, ak vláda nebude konať, predložiť návrh zákona, ktorý bude vedieť obmedziť vysoké, častokrát úžernícke prirážky obchodných reťazcov,“ avizoval poslanec NR SR a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Vláda, pokiaľ viem, chystá veľmi veľa zákonov. Neviem či je správne takto na poslednú chvíľu hodiť do parlamentu desiatky zákonov. Nemajú vôbec podporu dohodnutú s nikým. Čo sa týka nášho hnutia, tak si myslím, že budeme mať pár poslaneckých návrhov, ale žiadne atómové bomby to nebudú,“ vyjadril sa podpredseda NR SR a podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

Okrem nových návrhov čaká poslancov na májovej schôdzi aj takmer 30 noviel, ktoré presunuli z marcového zasadnutia parlamentu

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko