Na hlavný obsah

Z Pentagónu neunikli žiadne zásadné informácie, tvrdia Ukrajinci. Protiofenzívu vraj neovplyvnia

Plán útokov vraj meniť nemienia.

Z Pentagónu neunikli žiadne zásadné informácie, tvrdia Ukrajinci. Protiofenzívu vraj neovplyvnia
Na snímke je budova sídla amerického Pentagónu vo Washingtone. Foto: Pixabay

Stav ukrajinskej a ruskej armády či plánované útoky – aj to sa podľa amerických médií nachádza v častiach uniknutých dokumentoch z Pentagónu. Podľa Ukrajincov však dokumenty nepriniesli žiadne zásadné informácie, ktoré by výrazné ovplyvnili chystanú jarnú ukrajinskú protiofenzívu.

Potvrdili však to, že Američania sa dostali tak hlboko do ruských služieb, že Kyjev v minulosti dokázali pred ruskými útokmi včas varovať.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková:

Odborníci sa snažia zistiť nielen pravosť dokumentov, ale aj to, ako by uniknuté informácie mohli ovplyvniť ukrajinskú stratégiu a jarnú protiofenzívu. Americká televízia CNN s odvolaním na zdroj z okolia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského informovala, že Kyjev pre únik mení vojenské plány.

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov to však v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD poprel. Hovorí, že ak si niekto myslí, že Ukrajinci majú iba jeden plán, tak nevie, kde je realita.

Informácie z uniknutých dokumentov výrazne neovplyvnia plánovanú ukrajinskú protiofenzívu. Myslí si to aj generál vo výslužbe Pavel Macko.

„Určite to nebude mať žiadny dosah na prebiehajúce operácie. Tie sa odvíjajú od iného scenára. Ukrajinci si musia pripraviť takýto plán operácií, ten je vždy alternatívny. Nikdy sa nevie do poslednej chvíle čas a konkrétne miesto, kde sa majú operácie iniciovať. Vojská sú tak pripravované, že na ten väčší manéver je niekoľko fáz, na ktoré musia byť prijaté aktuálne rozkazy a tie sa musia vykonať,“ vysvetlil.

Materiály o stave armády

Materiály sa aj podľa západných médií skôr sústredia na stav ukrajinskej a ruskej armády. Píše sa v nich napríklad to, že Ukrajina by mala už v máji prísť o muníciu do systémov protivzdušnej obrany S-300 a BUK. Podľa odborníkov však nejde o prelomovú informáciu – o chýbajúcej munícii hovoria aj sami Ukrajinci.

Rusi zasa tvrdia, že sa nedozvedeli nič nové. Denník New York Times pripomína, že oslabená protivzdušná obrana by bola výhodná pre ruskú stranu. Mohla by ovládnuť ukrajinské nebo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál