Na hlavný obsah

Za explóziami Nord Streamu pravdepodobne stojí štátom sponzorovaná skupina, tvrdí prokurátor

Kto stál za poškodením plynovodov, zatiaľ nie je jasné.

Za explóziami Nord Streamu pravdepodobne stojí štátom sponzorovaná skupina, tvrdí prokurátor
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Podľa švédskeho prokurátora, ktorý vyšetruje vlaňajšie explózie na plynovodoch Nord Stream, je najviac pravdepodobným scenárom, že za výbuchmi stála „štátom sponzorovaná skupina“.

Je však stále „teoreticky možné“, že mala incident na svedomí určitá nezávislá skupina, dodal Mats Ljungqvist. Doplnil, že typ výbušniny použitý pri útokoch vylúčil „veľké množstvo hráčov“, uviedla agentúra Reuters.

Potrubia plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktorými Rusko posielalo a plánovalo posielať plyn do Nemecka a ďalej Európy, vlani v septembri poškodili doteraz nevysvetlené výbuchy.

V tom čase plynovodom Nord Stream 1 plyn neprúdil, čo Rusko odôvodňovalo nevyhnutnou údržbou. Nord Stream 2 síce dokončili, ale pre vojnu na Ukrajine a protiruským sankciám ho nespustili.

Kto stál za poškodením plynovodov, zatiaľ nevedia. Nemecké úrady vychádzajú z toho, že explózie boli dielom sabotáže, páchateľa ale nepoznajú. Stále preverujú niekoľko možných hypotéz. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stoja západné krajiny.

Denník The New York Times nedávno napísal, že za sabotážou mohla byť proukrajinská skupina. Ukrajina akékoľvek zapojenie do veci odmieta. O vierohodnosti tejto verzie pochybuje aj Rusko, napísal denník Kommersant.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet