Na hlavný obsah

Za ľudí rokuje s Demokratmi aj s OĽANO. SaS trvá na tom, že sa spájať s inými stranami nebude

V diskusnej relácii O 5 minút 12 diskutovali Branislav Gröhling a Veronika Remišová.

Za ľudí rokuje s Demokratmi aj s OĽANO. SaS trvá na tom, že sa spájať s inými stranami nebude
Na snímke sú (zľava) podpredseda strany SaS Branislav Gröhling a poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: RTVS

Podpredseda SaS Branislav Gröhling potvrdil ďalšie mená, ktoré budú súčasťou kandidátnej listiny strany. Na jej vysokých pozíciách sa majú byť aj Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková. Uviedol to v nedeľu (23. 4.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Ostatní straníci sa podľa jeho slov ešte rozhodujú alebo nechcú byť súčasťou volieb.

Strana Veroniky Remišovej Za ľudí rokuje pred voľbami so stranou OĽANO aj so stranou Demokrati dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera. O spájaní však zatiaľ poverená ministerka investícií nehovorí a informácie poskytne až po uzavretí rozhovorov.

„Nemyslím si, že nejaké parciálne výsledky sa majú oznamovať na facebooku alebo v televíznych reláciách. Uzavrieme rokovania, výsledok oznámime,“ dodala.

SaS avizovala, že do volieb pôjde samostatne. Otázku spájania však sčasti nechávajú otvorenú, povedal Gröhling. Momentálne ho však nepripúšťa. Spoluprácu s Hlasom-SD nevylúčil, no nie je to podľa neho želaný partner. Remišová to kritizovala, nakoľko strana SaS v minulosti bojovala proti korupcii aj v spojitosti s kauzami strany Petra Pellegriniho.

Remišová: Žiadna strana nie je do počtu

Branislav Grőhling nesúhlasí s tvrdeniami, že by strana bola „povaľovačom vlád“. „Sme jasne hodnotová strana, ktorá povie to, čo si myslí, stanoví si cieľ a za tým cieľom ide. Možno teraz za to trpíme z pohľadu volebný preferencií, ale zase tieto mesiace nám ukazujú, že sme urobili správne rozhodnutie a že sme ten problém pomenovali,“ uviedol Gröhling.

Podľa neho je ukážkou aktuálnej politickej situácie aj to, že zo strany OĽANO odchádzajú dlhodobí straníci.

Ako uviedla Remišová, sama SaS nevnímala ako stranu „do počtu“ a nevníma tak žiadnu stranu. Za ľudí neberie budúcu predvolebnú kampaň SaS za hrozbu. Za väčšie ohrozenie považuje politiku populizmu.

Otázka ukrajinskej pšenice

Veronika Remišová hovorí, že Peter Pellegrini (Za ľudí) urobil z výskytu zvýšenej hodnoty pesticídu v obilí „cirkus“. Vysvetlila, že jeho vláda v roku 2019 odsúhlasila dvojnásobnú hodnotu zvyšku tohto pesticídu v plodinách.

„On je ten posledný, kto môže na niečo také poukazovať. Len to ukazuje, aká je odbornosť ich strany,“ podotkla.

Znevýhodnenie slovenských farmárov v spojitosti so zrušením cla na dovoz ukrajinského obilia ministerka investícií nevidí. Odôvodnila to tým, že aktuálne platí zákaz jeho používania.

Na snímke je podpredseda strany SaS Branislav Gröhling a poverená ministerka investícií Veronika Remišová., pod nimi záber na štúdio relácie O 5 minút 12.
V relácii O 5 minút 12 diskutovali podpredseda strany SaS Branislav Gröhling a poverená ministerka investícií Veronika Remišová.Foto: RTVS

„Kým sa na úrovni Európskej únie nenájde uspokojivé riešenie, tento zákaz tu bude platiť,“ dodala. Domnieva sa, že vysoká cena potravín súvisí najmä s nedostatočnou technologickou podporou slovenských farmárov.

Gröhling vníma postoj Únie k otázke kontaminovaného ukrajinského obilia ako dobrý príklad toho, ako dbá o ochranu občanov. SaS už kritizovala neskorý zásah povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Tvrdí, že opatrenie malo prísť pred tým, než tento tovar začal na Slovensko prichádzať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko