Na hlavný obsah

Za prácu nedostal zaplatené, tak sa obrátil na súd. Jeho prípad sa tým však ešte viac skomplikoval

Na pojednávanie čaká už päť rokov.

Za prácu nedostal zaplatené, tak sa obrátil na súd. Jeho prípad sa tým však ešte viac skomplikoval
Poškodený živnostník Peter Martoň. Foto: RTVS

Živnostník, ktorý za prácu nedostal výplatu, sa obrátil na súd. Na začiatok pojednávania však čaká už päť rokov. Sudca tvrdí, že nemôže pojednávať pre mimoriadnu situáciu v súvislosti s covidom. A to aj rok po tom, ako prestali platiť všetky protipandemické opatrenia.

Pán Peter pracoval na stavbe v zahraničí dva roky. Čakal, že za vykonanú prácu mu slovenská firma vyplatí jeho zárobok. Niekedy však výplata meškala a z tej poslednej dostal sotva polovicu.

„Pracoval som vo Francúzsku v Paríži ako inštalatér. Ja som si svoju prácu spravil tak, ako sa odo mňa vyžadovalo. Posledná výplata 1 848 eur mi neprišla celá. Na necelých 900 eur čakám už šiesty rok,“ priblížil poškodený Peter Martoň.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miroslava Ondrejčíková:

Dúfal, že ak sa obráti na súd, k svojim peniazom sa dostane skôr. Nestalo sa tak! Paradoxne, celý jeho problém sa začal komplikovať práve podaním žaloby. Desaťkrát mal vytýčené pojednávanie a desaťkrát mu ho zrušili. Z toho deväťkrát pre pandémiu covidu.

Mimoriadna situácia

Žaloba sa dostala na stôl piešťanskému sudcovi Vladimírovi Zimányiovi. Čo bolo pred piatimi rokmi. Kým sa vytýčilo pojednávanie prišla pandémia a sudca preto pojednávanie odročoval, podobne ako ostatní jeho kolegovia. No z rovnakého dôvodu ho odročuje aj naďalej, a to aj rok po zrušení všetkých proticovidových opatrení.

„Podľa zákonného sudcu vzhľadom na mimoriadnu situáciu sa nejaví účelné stanoviť pojednávanie skôr ako bude mimoriadna situácia odvolaná,“ uviedla hovorkyňa Okresného súdu Piešťany Jana Kondákorová.

„Neustále platí mimoriadna situácia, ale v podstate je to už len formálny stav. Nie je dôvod, aby sa nepojednávalo. V konečnom dôsledku pojednávajú všetky súdy,“ povedal podpredseda Súdnej rady SR Ján Gandžala.

„Takéto konanie by mohlo byť už prieťahom v konaní. Každý človek, ktorý sa dostane do takejto situácie, môže podať podnet predsedovi súdu,“ vysvetlil advokát Milan Ficek.

Zdá sa, že sudca trvanie sporu zbytočne naťahuje. A nie prvýkrát. Vladimír Zimányi čelí dokonca už disciplinárnemu konaniu na Najvyššom súde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko