Na hlavný obsah

Za prvý štvrťrok zomrelo na Slovensku 14-tisíc ľudí. Toto boli najčastejšie dôvody úmrtia

Úmrtnosť bola nižšia ako v období pred pandémiou.

Za prvý štvrťrok zomrelo na Slovensku 14-tisíc ľudí. Toto boli najčastejšie dôvody úmrtia
Horiace sviečky na Ondrejskom cintoríne v Bratislave. Foto: TASR

Za prvé tri mesiace tohto roka zomrelo na Slovensku 14-tisíc ľudí. Úmrtnosť teda v medziročnom porovnaní klesla o o 16,7 percenta. Po dvoch rokoch sa dostala pod hodnotu dlhodobého priemeru pred pandémiou. Vyplýva to z priebežných dát o počte zomretých a príčinách úmrtí, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Dlhodobo najčastejšou príčinou úmrtí ľudí na Slovensku boli naďalej choroby obehového systému, ktorá tvorila 47 percent úmrtí (6,6 tisíca osôb). Ich počet medziročne klesol takmer o 8 percent.

Druhou najčastejšou príčinou zomierania boli nádorové ochorenia. Ich počet sa počas prvých troch mesiacov v porovnaní s priemerom pred pandémiou znížil o viac ako 9 percent. Štvrtinu z celkového počtu zomretých (3 205 ľudí) tvorili seniori nad 65+.

Treťou najčastejšou príčinou smrti boli choroby dýchacej sústavy s takmer 10-percentným podielom na všetkých úmrtiach. V porovnaní s priemerom za rovnaké obdobie pred pandémiou sa ich počet zvýšil o 4 percentá.

Prvú päťku najčastejších príčin dopĺňali úmrtia na choroby tráviacej sústavy a vonkajšie príčiny úmrtí. Ochorenie COVID-19 kleslo na ôsmu priečku v zozname najčastejších príčin úmrtí ľudí na Slovensku.

Graf znázorňujúci príčiny úmrtí v Slovenskej republike.
Graf znázorňujúci príčiny úmrtí v Slovenskej republike. Foto: Štatistický úrad SR

Dvojciferný pokles vo všetkých krajoch

Počet zomretých klesol medziročne dvojciferným tempom vo všetkých ôsmich krajoch. „Situácia sa medziročne najvýraznejšie zlepšila v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Najvyššiu podúmrtnosť v porovnaní s rovnakým obdobím nepoznačeným pandémiou mali Žilinský a Nitriansky kraj,“ uviedol ŠÚ SR.

Hrubá miera úmrtnosti bola najnižšia v Bratislavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Najhoršiu situácia eviduje ŠÚ SR v Banskobystrickom kraji.

Pokračuje nadúmrtnosť u mladších seniorov

Najväčšiu skupinu zomretých tvorili seniori vo veku 65 a viac rokov, predstavovali takmer 80 percent všetkých úmrtí. Ich počet bol o necelé 1 percento nižší ako päťročný priemer pred pandémiou a o 16 percent nižší ako vlani.

Kým starší seniori nad 75 rokov zaznamenali podobný trend ako celá seniorská populácia, v skupine mladších seniorov (od 65 do 74 rokov) analytici stále ešte zaznamenávajú nadúmrtnosť. „Výrazne najhoršie parametre úmrtnosti sa však prejavovali v kategórii mladších seniorov počas celého obdobia pandémie,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Aktuálna úmrtnosť v skupine ľudí v produktívnom veku (15 až 64 rokov) sa znížila ešte výraznejšie. V tejto vekovej kategórii zomrelo za prvé tri mesiace tohto roka 2,8 tisíca osôb.

Graf znázorňujúci zmeny v počte zomretých v Slovenskej republike.
Graf znázorňujúci zmeny v počte zomretých v Slovenskej republike. Foto: Štatistický úrad SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko