Na hlavný obsah

Za video zbitého psa dostali majitelia len pokutu. Hoci zábery mnohých pobúrili, podľa inšpekcie nešlo o trestný čin

Zviera údajne ťažkú ujmu na zdraví neutrpelo.

Za video zbitého psa dostali majitelia len pokutu. Hoci zábery mnohých pobúrili, podľa inšpekcie nešlo o trestný čin
Na snímke pes. Foto: RTVS

Muž, ktorý nedávno zverejnil na sociálnej sieti video svojho zbitého psa, nespáchal trestný čin. Hoci zábery mnohých pobúrili, veterinárni inšpektori vyhodnotili, že zviera ťažkú ujmu na zdraví neutrpelo. Majiteľovi dajú pokutu.

Muž zverejnil video na TikToku ešte v pondelok (10. 4.). Pes si vyslúžil bitku od jeho manželky za to, že ušiel z domu.

„Takéto niečo urobiť psíkovi, bezbrannej živej bytosti a iniciatívne to zavesiť na sociálnu sieť ako formu zábavy, je neprijateľné a šokujúce. Je to niečo, čo by mala spoločnosť absolútne odsúdiť,“ uviedla predsedníčka mimovládnej organizácie Zvierací ombudsman Zuzana Stanová.

Po štyroch dňoch od zverejnenia videa prišli psa skontrolovať inšpektori z príslušnej veterinárnej správy. Zviera bolo podľa nich v dobrej kondícii.

„Majiteľ a majiteľka boli doma. Boli úplne bezkonfliktní, nápomocní a situáciu vysvetlili a ospravedlnili sa. Usudzujeme teda, že to bola taká jednorazová záležitosť. Majiteľov sme poučili,“ priblížila riaditeľka Veterinárnej a potravinovej správy Šaľa Svetlana Laczkóová.

Prípadu sa venovali redaktorky RTVS Lucia Hamran Kollárová a Barbora Šišoláková:

Prípad vyhodnotili ako priestupok

Inšpektori vyhodnotili prípad ako priestupok. Výšku pokuty vraj ešte zvážia, no začínať by sa mala minimálne na sto eurách. Majiteľa psa Jána Murcina štáb RTVS doma nezastihol, no vo svojom stanovisku píše, že ho celý prípad mrzí. Situáciu vysvetľoval aj svojim sledovateľom.

„Majlo dostal dve-tri výchovné preto, lebo moja žena ho veľmi ľúbi. Máme ho už desať rokov,“ napísal na sociálnej sieti Ján Murcin.

Ak vyhodnotia veterinári prípad ako priestupok, enviropolícia nemá dôvod začať trestné stíhanie. Jána Murcina sleduje na sociálnej sieti viac ako 120-tisíc ľudí, a podľa zvieracej ombudsmanky by sa mala na to polícia pozrieť aj z tohto pohľadu.

„Sociálna sieť, na ktorej bolo toto video zverejnené, je známa tým, že ju používajú vo veľkom tínedžeri. V takom prípade by sa mohlo jednať o skutkovú podstatu trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže,“ vysvetlila Stanová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko