Na hlavný obsah

Za záchranu pôrodnice v Revúcej spisujú petíciu. Rezort zdravotníctva ju od budúceho roka plánuje zrušiť

Jej zrušením by bol ohrozený chod celej nemocnice.

Za záchranu pôrodnice v Revúcej spisujú petíciu. Rezort zdravotníctva ju od budúceho roka plánuje zrušiť
Ilustračná snímka z pôrodnice. Foto: RTVS

V Revúcej spisujú petíciu za záchranu pôrodnice. Ministerstvo zdravotníctva ju plánuje od budúceho roka zrušiť. Na pôrodnicu však nadväzujú ďalšie oddelenia a tým je ohrozený chod celej nemocnice.

V revúckej nemocnici vykonajú ročne približne 350 pôrodov. Podľa ministerstva zdravotníctva je to nízke číslo a tak chce tamojšiu pôrodnicu zrušiť.

„Nemáme žiadne komplikácie po pôrodoch, a to aj napriek tomu, že máme dosť komplikované pôrody. Až 80 percent pôrodov je dovážaných rýchlou zdravotnou službou, ženám poskytujeme včasnú starostlivosť bez akýchkoľvek komplikácií,“ uviedla riaditeľka Nemocnice s poliklinikou Revúca Janette Hrbálová.

Po novom by mali pacientky dochádzať do nemocníc v Rožňave, Rimavskej Sobote alebo v Poprade. „Keď si zoberieme náš región, je to hornatá oblasť. Naozaj všade treba ísť cez kopce. Je rozdiel, keď idete v zime a keď idete v lete, a to si asi úradníci v Bratislave neuvedomujú,“ povedal primátor mesta Revúca Július Buchta.

Zrušeniu pôrodnice v Revúcej sa venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Okrem pôrodnice by sa malo zrušiť aj novorodenecké a traumatologické oddelenie. To by mohlo ohroziť chod celej nemocnice. V Revúcej už napríklad niekoľko rokov nefunguje detská pohotovosť. Urgentné prípady doteraz ošetrili na detskom oddelení. „Celý región by tým prišiel aj o detskú pohotovosť,“ dodala Hrbálová.

Spádová oblasť revúckej nemocnice je 39-tisíc obyvateľov. Ide o jeden z najchudobnejších regiónov. „Keď zoberieme tomuto regiónu aj to posledné, teda zdravotnú starostlivosť, čo tu potom ostane? Kto by tu potom ešte chcel ďalej žiť,“ pýta sa revúcky primátor.

Ministerstvo zdravotníctva prisľúbilo, že bude ešte rokovať s vedením nemocnice aj so zástupcami samosprávy. Okrem pôrodnice v Revúcej by mali zaniknúť aj pôrodnice v Snine, Kráľovskom Chlmci, Myjave a Partizánskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny